Back to Top
bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto, garidini, verde, regal, temple, grandoare,

Profită din plin de călătoria ta fotografică în Asia

Asia este unul dintre continentele noastre favorite și încercăm să ne programăm în fiecare an o excursie pe acest minunat colț de lume. Până acum am vizitat China, Malaezia, Singapore, Vietnam și o mică parte din Tailanda, iar fiecare călătorie a fost unică. Deși aparțin aceluiași continent, tradițiile, obiceiurile, religia, arhitectura și mai ales oameni, diferențiază țările într-un mod plăcut pe care trebuie să îl trăiești ca să îl înțelegi.

De fiecare dată când ne-am îmbarcat într-o astfel de excursie am încercat să combinăm obiectivele turistice cu cele fotografice, astfel încât să profităm cât mai mult de ce ne oferă țara respectivă. De multe ori, însă, ne-am întors acasă dezamăgiți că nu ne-am concentrat mai mult pe fotografie.

Când mergi într-un loc cu totul nou e firesc să vrei să vezi și să înțelegi cât mai multe lucruri despre cultura țării respective. E normal să alergi dintr-o parte în alta vrând să observi cât mai multe și faci eforturi să îți iei tot timpul echipamentul foto după tine. Ni s-a întâmplat, de multe ori, ca deși având în spate aparatul, multiple obiective și trepiedele, din cauza căldurii și oboselii să nu le scoatem din rucsac. Apoi, ajungând acasă și aruncând un ochi peste imagini, am regretat că nu am surprins mai multe momente.

Și, deși de fiecare dată ne propunem să facem lucrurile alfel, cădem mereu în aceeași capcană. Ca să puteți înțelege, oricât de entuziasmat ai fi de locurile noi pe care urmează să le vizitezi, temperaturile înalte, greutatea pe care o ai în spate, oboseala, ajung să-ți taie elanul fotografic și creierul începe să saboteze intențiile tale creative. Fără să vrei ți se pare că locul e prea aglomerat, momentul zilei nu e prielnic, lumina trebuie să fie diferită și găsești nenumarate alte scuze pentru a nu scoate aparatul din rucsac.

Asia nu este un loc ușor de fotografiat. Nu e un fel de Lofoten unde peisajul este superb, dar tot ce trebuie să faci este să îți pui imaginația la încercare. Asia e un loc aglomerat, fără niciun pic de simetrie sau armonie în forme și se pretează mai degrabă fotografiei de stradă decât fotografiei de peisaj cu care suntem obișnuiți. Răbdarea e esențială, la fel și vizualizarea în avans a scenei și așteptarea luminii potrivite. Dacă ai avea două luni de zile de petrecut într-o locație, cu siguranță timpul nu ar avea așa o mare însemnătate însă, o călătorie de doar două săptămâni te presează să nu petreci foarte mult timp într-un singur loc. Și dacă nu ai aparatul la îndemână să tragi cadrul pe care ți l-ai imaginat, e puțin probabil ca timpul să îți permită să te reîntorci.

După ultima noastră călătorie în Bangkok am scornit un plan nou pe care vom încerca să îl implementăm în 2018. La următoarea noastră călătorie în Asia vom lua cu noi aparatul, un singur obiectiv și poate trepiedul, restul echipamentului va rămâne acasă. De ce? Vrem să fim tot timpul cu aparatul la gât astfel încât să nu mai stăm pe gânduri dacă să scoatem sau nu echipamentul din rucsac și vrem să călătorim cu cât mai puțin bagaj. Vrem ca echipamentul foto să nu fie o corvoadă care ne ține în loc, ci să fie la degetul nostru mic, disponibil pentru o nouă fotografie. De asemenea, în loc să alergăm în toate părțile după temple, piețe și locuri ultrafotografiate, o să încercăm să luăm o pauză, să tragem aer în piept și să lucrăm scena când o găsim, chiar dacă asta înseamnă să petrecem jumătate de zi într-un singur loc.

Dacă va funționa sau nu, rămâne să vedem, o să îți spun într-un nou articol la momentul oportun. Până atunci, bucură-te de fiecare călătorie. Și dacă ai ceva sfaturi despre cum am putea aborda călătoriile fotografice în Asia, asteptăm cu nerăbdare experiențele tale.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply