Back to Top
Raze de Soare - Nori - Romania - fotografie peisaj - natura - calatorie - Creartphoto - resurse fotografice

Îmbunătățește-ți cunoștințele fotografice!

Dacă și tu ești ca noi, atunci înseamnă că te afli mereu în căutarea îmbunătățirii calităților tale fotografice, atât tehnice cât și artistice. Nu e nimic mai frustrant ca a nu ști de unde să începi și unde să termini, de aceea m-am hotărât să scriu câteva rânduri despre sursele de informare pe care le poți urma pentru a-ți îmbogăți vocabularul fotografic și cunoștințele tehnice.

O să încep cu câteva cărți de căpătâi care nu ar trebui să lipsească din biblioteca niciunui fotograf și o să atașez link-uri către elefant.ro. Nu suntem afiliați în niciun fel acestui site, dar îl găsim foarte bogat în oferta cărților fotografice. Poți folosi orice alte surse pentru achiziționarea acestor materiale.

#1 Bruce Barnbaum, The Art of Photography: A Personal Approach to Artistic Expression. Una din primele, dacă nu chiar prima carte despre fotografie pe care am pus mâna. Scrisă pentru a fi înțeleasă atât de fotograful începător cât si de cel la nivel mediu sau chiar avansat, cuprinde informații atât de ordin tehnic (expunere, distanță focală, focus, etc.) cât și (mult mai important) de ordin artistic (compoziție, lumină, culoare, vizualizare, etc.).

#2 Seria lui Michael Freeman, Școala de fotografie, inclusiv Ochiul fotografului. Calitatea scrierii este excelentă, imaginile folosite ca exemple sunt edificatoare, le consider tot ce ai nevoie pentru a învăța despre arta fotografică, de la expunere până la editarea digitală.

#3 Carțile lui Bruce Percy. Îți voi spune din start că nu se merită să le cumperi pe toate, noi am facut-o și am regretat într-o anumită măsură. Idelile principale se repeta de la o carte la alta, deci este suficient să citești una. Dacă ar fi să aleg, aș sugera Simplifying Composition.

Aș putea continua lista cărților, dar mă opresc aici. După ce vei fi trecut prin nomenclatura de mai sus, vei avea o bază excelentă pentru a decide ce vrei să citești mai departe.

Suntem în 2018, când conținutul de orice fel e consumat preponderent în format digital, deci dacă cititul nu e pentru tine, atunci câțiva youtuberi poate îți vor fi mai de folos. Mai jos vei găsi o listă a creatorilor de conținut video pe care îi urmărim cu interes și de la care am învățat anumite aspecte ale fotografiei

#1 Ted Forbes, The Art of Photography

#2 Mike Browne

#3 Visual Art Photography Tutorials

#4 Ben Horne

#5 Robert Rodriguez Jr

Și aici lista poate continua, dar prefer să o fac cât mai scurtă cu putință. Un playlist pe youtube cu câteva filme educaționale sau care te vor ajuta să-ți îmbunătățești cunoștințele poși găsi aici.

Atunci când inspirația lipsește sau când vrei să te relaxezi privind artă fotografică de calitate, îți voi recomanda câțiva fotografi pe care să-i urmărești sau să le analizezi munca. Cred că anticipezi preponderența fotografilor de peisaj, dat fiind înclinația noastră către această ramură artistică, cu toate acestea urmărim tot felul de artiști indiferent de stilul pe care îl practică.

#1 O să încep cu Sebastião Salgado, a cărui artă alb-negru m-a impresionat la prima vedere. Excelentă sursă de inspirație, inclusiv documentarul The Salt of the Earth

#2 Fan Ho. Nu e nimic mai liniștitor ca a privi imaginile acestui mare artist. Fotografia de stradă la superlativ

#3 Clyde Butcher. Un alt photograf de peisaj de mare calibru

#4 Michael Kenna. Minimalismul în adevăratul sens al cuvântului

#5 Franco Fontana. Peisaje fine art care îți taie răsuflarea

Am decis să aleg fotografi care ne plac și ale căror imagini impresionează prin compoziție, contrast cromatic, naturalețe, povestea cadrului.

Sper să te ajute și pe tine selecția pe care am facut-o la fel de mult pe cât ne-a ajutat pe noi. Spor la lectură!

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply