Back to Top
calatorie fotografica vietnam - Miscare Hoi An - vietnam - fotografie strada - miscare - calatorie fotografica vietnam - creartphoto

Vietnam – o altfel de Asie partea II

Pe cât de des te întâlnești cu tradiționalul în partea de nord a țării, pe atât de impresionat vei fi de cât de occidental e sudul. Cu cât de apropii de orașul Ho Chi Minh City, cu atât vei putea observa mai multe mașini, case și cartiere cu iz european, magazine și farmacii, un aer de civilizație ce te duce cu gândul la Europa.

Hoi An

În niciun alt loc din Vietnam nu te vei simți la fel de hărțuit ca în Hoi An. Denumit și patria cumpărăturilor, orașul are un centru vechi plin de magazine frumos aranjate și cu de toate, menite să taxeze la suprapreț turiștii.

Magazine - Hoi An - Vietnam - fotografie strada - fotografie calatorie - CreArtPhoto

Mai mult decât atât, dacă vrei să închiriezi un scuter sau o bicicleta și o faci prin hotelul la care stai, vei plati de 3 ori prețul corect. Așadar, deși Vietnamul pare ieftin, localnicii au dezvoltat un oarecare spirit antreprenorial în ceea ce privește afacerile pe care le fac cu turiștii și sunt convinsă că de cele mai multe ori, ies în câștig.

Hoi an este un oraș foarte turistic, iar arhitectura pe care o găsești aici e unică în țară. De asemenea, nivelul de trai pare a fi mai ridicat decât în nordul țării, iar asta îl face un loc ce oferă mai mult confort turștilor pretențioși.

Miscare Hoi An - vietnam - fotografie strada - miscare - calatorie vietnam - creartphoto

Nu rata:

#1 Festivalul luminii

Serile cu lună plină sunt importante pentru vietnamezi, pentru că încă din cele mai vechi timpuri erau momente în care aduceau ofradă strămoșilor.

Ofranda - Hoi An - Vietnam - barca - stramosi - fotografie strada - fotografie calatorie - CreArtPhoto

În Hoi An această sărbătoare a luat foarte multă amploare, adunând turiști din întreaga lume la festivalul luminilor. Când luna plină apare pe cer, se sting luminile din centrul vechi al orașului, lăsând loc miilor de lumânări aprinse în bărcuțe de hărtie lăsate să plutească pe râul Thu Bon.

Lumanari - Hoi An - Vietnam - fotografie strada - festivalul luminii - calatorie - fotografie calatorie - CreArtPhoto

Localnici, bătrâni, copii ies pe străzile orașului și vând lumânări turiștilor pentru nici măcar un dolar.

Cumpar - lumanari - Hoi An - Vietnam - negot - fotografie strada - fotografie calatorie - CreArtPhoto

Iar când râul se umple de lumină, sentimentul este într-adevăr unic.

Festivalul luminii - portret - Hoi An - Vietnam - localnic - vietnameza - lumanari - festivalul luminii - fotografie strada - fotografie calatorie - CreArtPhoto

Dacă nu vei ajunge la Hoi An în perioada potrivită, nu îți fă griji, vei găsi lumânări de vânzare în fiecare seară și vei putea să le dai drumul pe apă. Festivalul se derulează la o scară mai mică zilnic.

#2 Plimbare cu bicicleta

Închiriază o bicicletă și fă o plimbare în mica deltă din jurul Hoi An-ului, până dai de mare.

Plimbare cu bicicleta - Hoi An - Vietnam - fotografie peisaj - fotografie calatorie - strada - plimbare - CreArtPhoto

Vei găsi peisaje frumoase, câmpuri de orez, plantații de palmieri și chioșcuri pline cu nucă de cocos, de această dată frumos aranjată în frigider. Ai grijă la trafic pentru că este o provocare să mergi cu bicicleta în haosul specific vietnamezilor.

Tip: programează-ți plimbarea seara sau dimineața când nu vei fi toropit de căldură și închiriază bicicletă de pe stradă, nu de la hotel, vei putea negocia un preț decent.

#3 Mâncarea de stradă

Având în vedere numărul mare de turiști pe care Hoi An-ul îl primește în fiecare an, chiar pe malul râului vei găsi restaurante elegante și cochete, iar imediat cum treci de podul Japonez o porțiune cu mâncare de stradă.

Restaurant - Hoi An - Vietnam - fotografie strada - fotografie calatorie - CreArtPhoto

Din păcate, mâncarea nu este grozavă dacă te limitezi la centrul vechi, însă părăsește străzile pietruite și vei găsi locuri în care mănâncă localnicii, cu mâncare specific vietnameză. Așează-te unde e coada mai mare și nu vei regreta.

Mancare de strada Hoi An - Vietnam - fotografie strada - fotografie calatorie - supa - mancare vietnameza -CreArtPhoto

Mănâncă neapărat pui cu orez la  Long Com Ga Chicken Rice.

#4 O excursie la Hue

Fie că iei o excursie de la hotel sau te decizi să mergi la Hue pe cont propriu e musai să vezi orașul interzis și în drum spre acesta panorama de la Han Vai Quan. Spre deosebire de Hoi An, Hue e un oraș mult mai liniștit și mai aproape de tradițional.

Orasul interzis - Hue - Vietnam - fotografie peisaj - calatorie - arhitectura - CreArtPhoto

Iar dacă ai ajuns aici oprește-te într-o piață locală și mănâncă Durian, fructul specific Asiei de sud est, care sper că îți va aduce zâmbetul pe buze.

Durian - Hue - Vietnam - fruct - mancare - gustat - fotografie strada - calatorie - creartphoto

Îl vei găsi la jumătate de preț față de Hoi An și te vei putea bucura de întreaga lui savoare.

#5 Cumpără mătase

Pentru că Hoi An nu ne-a inspirat încredere, am cutreierat străzile Da Nang-ului, la doar 26 de km distanță, și am găsit un butic cu mătase naturală – Nhat Hoa Silk. Poți să faci și testul cu bricheta ca să verifici că într-adevar cumperi ce trebuie. Din Dan Nang poți cumpăra tot felul de lucruri de la coșulețe din răchita, la castronele din bambus frumos colorate, cafea organică și totul la prețuri foarte bune.

Ho Chi Minh City

Faimosul oraș Ho Chi Minh reflectă cel mai puțin valorile tradiționale vietnameze. Aici totul este organizat și foarte bine pus la punct, vei vedea mai multe mașini decât scutere, supermarketuri, farmacii și restaurante luxoase. Totuși, pe lângă partea emancipată a orașului, vei găsi faimoasele piețe – de această dată cu prețuri afișate, străzi întregi cu mâncare de stradă,

Piata - Ho Chi Minh - tarabe - fotografie strada - fotografie calatorie - calatorie vietnam - CreArtPhoto

cartiere cu case tip vagon

Casa tip vagon - Ho Chi Minh - Vietnam - fotografie calatorie - fotografie strada - arhitectura - creartphoto

și nelipsitele temple.

Nu rata:

#1 Saigon Post Office

Începe cu o plimbare prin centrul orașului și admiră influențele arhitecturii franceze prezente la tot pasul. Îndreaptă-te spre catedrala Notre Dame, traversează stradă și admiră fosta gară a orașului transformată în oficiu poștal. Atmosfera este încântătoare și poți să le arați celor de acasă că te gândești la ei trimițând o vedere, așa cum făceam odată când nu aveam telefoane și internet.

Oficiu Postal Ho Chi Minh - Vietnam - fotografie strada - calatorie vietnam - travel - creartphoto

Nu te opri aici, mergi mai departe către Primăria orașului Saigon și bucură-te de atmosfera din piațeta Ho Chi Minh.

Primaria Ho Chi Minh - Vietnam - fotografie strada - calatorie vietnam - CreArtPhoto

Aici se adună localnici de toate vârstele și stau de vorbă, dansează, mănâncă, se bucură de viață.

#2 Ben Thanh Market

Suveniruri, mâncare de stradă, chioșcuri în aer liber și în piața acoperită, un loc ce nu trebuie ratat. Spre deosebire de restul vietnamului, aici vei găsi prețuri afișate la aproape toată marfa, însă dacă vii seara târziu și vrei să cumperi mâncare de la chioșcurile de afară vei vedea cu tristețe că totul te costă mai mult dacă ești turist, așa cum ne obișnuisem de fapt de-a lungul călătoriei. Piața merită totuși exploatată, mai ales dacă nu ai cumpărat suveniruri până aici.

Hoi An - Vietnam - Piata - Culori - Ardei - fotografie mancare - calatorie vietnam - creartphoto

Coloristica Ho Chi Minh Vietnam - fructe - piata - culori - fotografie mancare - calatorie vietnam - creartphoto

#3 War Remnants Museum

Dacă e un muzeu care merită vizitat în Vietnam, cu siguranță muzeul rămășițelor războiului e unul dintre ele. Ce vei găsi aici e impresionant și e viziunea vietnamezilor asupra războiului pe care l-au dus atâta vreme cu americanii. Fotografii care te lasă fără cuvinte, istorioare despre impactul războiului asupra localnicilor și o expoziție de arme și aeronave, un loc ce te va mișca cu certitudine.

Muzeul ramasitelor razboiului Ho Chi Minh - Vietnam - muzeu - razboi vietnam - ramasite - fotografie strada - crearphoto - calatorie vietnam

#4 Începe dimineața pe stradă

Colindă de dimineață și așează-te la o tarabă de stradă pentru micul dejun sau găsește o taravană care vinde cafea proaspătă.

Cafea strada - Ho Chi Minh - vietnam - fotografie strada - calatorie vietnam - creaphoto

Ai grijă când alegi cafeaua. În Vietnam, cafeaua cu lapte înseamnă cafea neagră cu lapte și cu sirop de zahăr din oficiu. Dacă nu îți place cafeaua dulce, evită să o comanzi cu lapte sau cere lapte fără zahăr.

#5 Nu uita de durian

Dacă nu ai reușit să mănânci durian pe perioada vacanței acum e momentul să negociezi pentru cel mai savuros fruct.

Targuiala Ho Chi Minh - vietnam - durian - cumpara - negociere - fotografie strada - calatorie vietnam - creartphoto

Mergi în piața Ben Tanh, găsește un localnic dispus să negocieze și cumpără musai durian.

Durian - Ho Chi Minh - Vietnam - fotografie strada - durian - fruct - fotografie calatorie - calatorie vietnam - creartphoto

Pentru că Ho Chi Minh este în sudul țării (unde este mai cald) și aproape de delta Real Mekong (renumită pentru culturile de fructe și legume) ai șanse mari să găsești diferite soiuri de durian. Testează, cumpără de mai multe ori și decide care îți place cel mai tare. Localnicii spun că durianul ”ori îl iubești, ori îl urăști”, nu e cale de mijloc. Sperăm să îl iubești…

#6 Mâncare de stradă

În Ho Chi Minh City, mai mult decât în restul Vietnamului, trebuie să faci un efort să te îndepărtezi de restaurante și să încerci mâncarea de stradă. Am testat unul dintre cele mai bune restaurante de pe Trip Advisor și mâncarea nu avea nici gustul și nici autenticitatea mâncării vietnameze cu care am fost obișnuiți în restul călătoriei. Când te îndepărtezi de restaurante și încerci mâncare de stradă, vei simți din nou că ești în Asia.

Mancare de strada Ho Chi Minh - vietnam - fotografie mancare - calatorie vietnam - creartphoto

Pentru idei despre unde ai putea merge să mănânci uită-te filmele lui Mark Wiens.

Dacă decizi să mergi în Vietnam, amintește-ți să te bucuri de oameni, de atmosferă, de peisaje și de libertatea locului. Te vei întoarce acasă altfel…

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply