Back to Top
Calatorie Vietnam - Jungla - Sapa - Lao Cai - Vietnam - plantatii - orez - fotorafie peisaj - calatorie vietnam

Vietnam – o altfel de Asie

Auzi multe despre Vietnam… Ce uită totuși lumea să spună este că farmecul Vietnamului stă în a trăi printre oameni și în a te bucura de ‘libertatea’ locului. Deși au trecut prin multe, primesc cu brațele deschise și cu zâmbetul pe buze turiști din toate colțurile lumii, chiar și pe cei ce i-au ținut în război atâta vreme. Singurul preț pe care trebuie să îl plătești e în bani, căci nu poți fi turist și să pleci neînșelat din vreun magazin. Într-o țară în care fiscalitatea e inexistentă, fiecare își face prețul după bunul lui plac și invariabil, după oportunitate. Așadar, fiecare vânzător vrea să te atragă în magazinul lui, pentru că pentru el ești o pradă sigură și vulnerabilă. Nu vei vedea vreun preț afișat în magazinul lui sau al celui de alături, așadar nu vei avea nici cea mai vagă idee cu privire la costul exponatelor. Cu cât prețul este mai sus, cu atât mai mult loc de negociere, așa că e ușor să cazi în capcana lor.

Din punct de vedere fotografic, nu am găsit multe oportunități pentru fotografia de peisaj însă găsești cu siguranță multe portițe pentru fotografii de stradă sau de călătorie reușite.

Hanoi

Capitala Vietnamului și unul dintre cele mai frumoase și tradiționale orașe ale țării, nu prin arhitectură ci prin coloristică, străzi pline de viață, fetele zâmbitoare și mirosul îmbietor al mâncării de stradă. Inițial vei fi uimit de aglomerația de pe străzi și total suprins că ai reușit să treci nevătămat intersecția. Cu cât călătorești mai mult prin Vietnam, cu atât îți vei da seama că nu ai de ce să te îngrijorezi, curajosul trece primul.

Nu rata:

#1 Teatrul de papusi pe apa

Thang Long Water Puppet Theatre nu e foarte spectaculos dar este una dintre cele mai vechi modalități de divertisment ale vietnamezilor. Ai ocazia să te delectezi cu motive specifice culturii vietnameze, să te bucuri de coloristica costumelor și de muzica traditională.

Calatorie Vietnam - Teatrul de papusi - Hanoi - Vietnam - vietnam - o altfel de asie - teatru - fotografie calatorie

Teatrul de papusi, Hanoi

#2 Trezirea cu noaptea în cap

La răsărit, poți privi orașul cu alți ochi. Începe plimbarea în jurul lacul Hoan Kiem, chiar la răsărit. Când restul turiștilor încă dorm, toată lumea e în parcul de lângă casă bucurându-se de mișcarea de dimineață. Copii, tineri sau bătrâni, vei auzi muzică de la mare depărtare și poți să îi privești cum își încep dimineața, în plină acțiune.

Calatorie Vietnam- Rasarit - Localnici - Miscare - Hanoi - Vietnam

Trezirea cu noaptea in cap, Hanoi

Mișcă-te și bucură-te alături de ei, aciuându-te pur si simplu acolo unde radiofonul cântă o melodie ce te inspiră. Farmecul e să te  lași purtat de val.

Calatorie Vietnam - Miscare - rasarit - localnici - Hanoi - Vietnam - fotografie calatorie - trezirea cu noaptea in cap

Miscare pe strada, Hanoi

#3 Mancarea de strada

În Vietnam, ca în multe alte colțuri ale Asiei, mâncarea e o artă în sine. Dacă mergi în restaurante luxoase nu te vei putea bucura de gustul, mirosul și atmosfera mâncării de stradă. În Hanoi nu rata

Banh Cuonsupă de porc cu tăieței 

Calatorie Vietnam - Supa - Banh Cuon - Hanoi - Vietnam - fotografie calatorie - supa porc taietei

Banh Cuon Hanoi

Cha Ca La Vong – peste cu turmeric și verdețuri

Bun Cha – supa cu tăiței și verdețuri

Calatorie Vietnam - Bun Cha - Supa - Mancare de strada - Hanoi- Vietnam - fotografie calatorie

Bun Cha Hanoi

#4 O plimbare cu scuterul

Dacă ai permis de motor și vrei să trăiești ca un localnic îndrăznește și închiriază o motoretă. Dacă știi să mergi pe două roți, experiența de a conduce în Hanoi este unică și nu trebuie ratată. Tot ce trebuie să faci este să uiți de regulile pe care le-ai învățat la școala de șoferi, să le aplici pe cele ale camaraderiei și ale bunului simț și să te lași purtat de val…

Calatorie Vietnam - Scutere - Hanoi - Vietnam - fotografie calatorie - plimbare cu scuterul - traieste ca un localnic - fotografie calatorie

Orasul scuterelor, Hanoi

#5 Piețele tradiționale

În Vietnamul de nord nu vei găsi foarte ușor supermarcheturi pline cu de toate, iar într-o economie în care tradiționalul are încă locul lui bine stabilit, piețele sunt locul în care te poți aproviziona cu de toate: mâncare,  îmbrăcăminte, suveniruri. Totul prinde viață chiar aici, în piețele din mijlocul orașelor – încearcă piața Dong Xuan.

Calatorie Vietnam - Piete locale - Hanoi - Vietnam - suveniruri - fotografie calatorie - piata

Piete locale, Hanoi

Vei fi surprins de forfota locului, mai ales la prima oră când totul e proaspăt și plin de culoare. Vânzătorii sunt plini de viață și odihniți, pregătiți de o nouă zi de negociere.

Calatorie Vietnam - Pe strada - Hanoi - Vietnam - piata - proaspat - fotografie calatorie - legume - fructe

Pe strada, Hanoi

Când piețele se închid, străzile se umplu de tarabe, lăsând loc vânzătorilor de stradă. Strazile din centrul vechi se închid, totul transformându-se într-un fel de promenadă, cu tot felul de bunătăți.

Calatorie Vietnam - Piete de noapte - Hanoi - Vietnam - mancare - strada - fotorafie de calatorie

Piete de noapte, Hanoi

#6 Cumpărături

Hanoi este cel mai potrivit oraș din Vietnam pentru cumpărături de tot felul, de la suveniruri, mătase, piele, poți găsi de toate aici și de multe ori la un preț mult mai bun decât în sudul țării. Ar fi bine dacă ai putea să îți închei excursia aici ca să nu cari suvenirurile după tine tot drumul.

Calatorie Vietnam - Tarabe - Cumparaturi - Hanoi - Vietnam - fotografie calatorie - magazine

Tarabe, Hanoi

Sapa, Lao Cai

Dacă, măcar din curiozitate, faci o căutare pe Google despre Vietnam, primul lucru pe care îl vei găsi sunt câmpurile de orez. Surprise în diverse lumini, când sunt coapte, verzi sau abia plantate, pot fi o sursă inepuizabilă de imagini, dacă mergi în perioada potrivită. Din păcate, la sfârșitul lunii martie orezul nu a încolțit iar terasele pot fi privite doar inundate cu apă.

Sapa a reprezentant o oarecare dezamăgire pentru noi. O statiune montană pe care o consideram a fi o oază de liniște s-a dovedit a fi un șantier plin de praf și gălăgie. În loc să te bucuri de ciripitul păsărelelor și de vederi spectaculoase, trebuia să înghiți tot praful noilor construcții.

Tip: dacă vrei să faci fotografie alege să stai în mijlocul plantațiilor la o gazdă sau la un ecolodge care poate fi pic mai scump. Sapa nu are nimic special de oferit, din păcate.

Nu rata:

Închiriază un scuter

Și fă drumul până la Lai Châu. Șoseaua e foarte bună iar drumul este spectaculos. Deși  frecventat de camioane ce duc diverse în Sapa, priveliștea este de vis și merită adimirată.

Calatorie Vietnam - Jungla - Sapa - Lao Cai - Vietnam - plantatii - orez - fotorafie peisaj -

Jungla, Sapa, Lao Cai

Mai mult decât atât, ai ocazia să vezi sate tradiționale

Calatorie Vietnam - Plantatii orez - Sapa - Lao Cai - Vietnam - Ecolodge - fotografie peisaj - calatorie

Plantatii orez, Sapa

să bei apă de cocos la fiecare colț de drum, să cumperi tot felul de fructe și mai ales, să vorbești cu oamenii.

Calatorie Vietnam - Nuci cocos - Sapa - Lao Cai - Vietnam - fotografie calatorie - nuca - cocos - apa

Nuci cocos, Lao Cai

Îndrăznește să mergi pe drumul neasfaltat până la Topas Ecolodge

Cu cât înaintezi mai mult înspre inima plantațiilor de orez, cu atât oamenii par mai săraci, însă vei vedea din ce în ce mai mult urmele turismului. Tradiționalul pare contrafăcut, să placă turiștilor, totul este o afacere și peste tot se văd urmele dezvoltării. Desigur, o șansă pentru populația săracă la un trai decent, însă o mare pierdere pentru noi, cei ce apreciem tradiționalul.

Calatorie Vietnam - Plantaii orez inundate - Sapa - Lao Cai - Vietnam - fotografie peisaj - calatorie - orez

Plantaii orez inundate, Sapa

Mănâncă nuci macadamia

Vei vedea peste tot nuci de tot felul, așa ca nu rata ocazia să te bucuri de bunatățile locului.

Sapa a devenit o locație foarte turistică așa că dacă vrei să trăiești printre localnici ți-aș recomanda să mai cauți înainte să vii aici. Am avut norocul să stăm într-un hotel în care oamenii au dat famec locului, ne-au invitat la masă cu ei, ne-au făcut să ne simțim ca acasă și au transformat Sapa într-un loc în care ne dorim să ne întoarcem la un moment dat. Tot de la localnici am aflat că cea mai frumoasă perioadă în care să vizitezi Sapa este sfârșitul lunii august, când terasele de orez sunt coapte și pline de culoare.

Cat Ba

Și nu poți să mergi în Vietnam fără o vizită la mare. Închiriază un bungalou pe malul mării si bucură-te măcar două zile de sunetul valurilor la răsărit de soare, de apa caldă și de atmosfera de vacanță.

Calatorie Vietnam - Bungalou - Cat Ba - Vietnam - mare - litoral - fotografie calatorie

Bungalou, Cat Ba

Noi am ales Cat Ba pentru ca este o stațiune mai puțin turistică și la fel de spectaculoasă ca Ha Long Bay. Planifică din timp călătoria până aici cu o agenție de turism locală.

Nu rata:

Cu barca printre insulele din jurul Cat Ba

În Cat Ba sunt zeci de angenții nerăbdătoare să organizeze un tur printre munții “ce ies din apă” așa că ai mai multe variante, ieftine sau scumpe să vezi împrejurimile. Noi ne-am încăpățânat să mergem în port și să căutăm un localnic barcagiu, dispus să ne arate locul.

Barci - Cat Ba - Vietnam - localnici - plimbare - barca - munti - peisaj - fotografie calatorie

Barci, Cat Ba

Te sfătuim să faci asta dacă ai multă răbdare și nu te deranjează să te târguiești. După două ore de negociat în port, ne-am decis la un barcagiu care sigur ne-a furat, dar măcar banii au mers unde trebuie, la oamenii simpli care chiar au nevoie de ei.

Calatorie Vietnam - Localnic - Barcagiu - Cat Ba - Vietnam - fotografie calatorie - portret localnic

Barcagiu, Cat Ba

Peisajul este superb și nu trebuie ratat.

Calatorie Vietnam - Munti in apa - Cat Ba - Vietnam - fotografie calatorie - peisaj - mare - insula

Reflexie, Cat Ba

Să vezi că sunt oameni care au case, trăiesc și își câștigă existența pe apă, ne-a impresionat nespus.

Calatorie Vietnam - Case - apa - Cat Ba - Vietnam - fotografie calatorie - peisaj - pescari

Traind pe apa, Cat Ba

În schimb, poluarea pe care o genereaza lipsa de educație a celor ce se folosesc de apă ca un mod de viață, nu poate decât să ne întristeze.

O sesiune de cățărare în jungla din parcul național al insulei

Închiriază un scuter pentru o zi și mergi în parcul național al insulei.

Calatorie Vietnam - Jungla - Priveliste - Parc National - Cat Ba - Vietnam - fotografie peisaj - calatorie

Jungla, Cat Ba

Lăsat în paragină dar cât de cât utilizabil, sunt ceva trasee care te duc până în vârful junglei, unde poți să îți iei aripi și să îți imaginezi că zbori.

Calatorie Vietnam - Parc National - Jungla - Cat Ba - Vietnam - fotografie peisaj - calatorie

Parc National, Cat Ba

Pregătește-te și pentru țânțari sau vei ieși ciuruit de acolo.

Specialități cu fructe de mare

Ca orice mic port lângă mare poți să te bucuri de specialități din pește de tot felul. Ieși în oraș și încearcă calamari, scoici sau caracatiță în sos de unt.

Calatorie Vietnam - Calamari - Specialitati - Cat Ba - Vietnam - mancare - fotografie calatorie

Calamari, Cat Ba

Aceasta e doar jumătate din călătoria noastră în Vietnam, restul într-un nou articol despre Hoi An și Ho Chi Minh.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply