Back to Top
trecător, templu, calugar, alee, colane, miscare, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Tailanda – țara zâmbetelor

Peste tot în Asia oamenii sunt altfel; altfel față de cum suntem noi, europenii, obișnuiți să trăim. De la ospitalitatea și atitudinea deschisă pâna la modul cu totul unic de a petrece cât mai mult timp afară, Tailanda e una dintre țările care te primește cu zâmbetul pe buze.

ora albastra, marble temple, arhitectura, tailandez, templu, sfant, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Ora albastră – Marble Temple

Deși nu știm să spunem prea multe despre țară în sine, pentru că adevărata față a oamenilor și a locurilor poate fi zărită în provincie și mai puțin în Bangkok, te introducem într-o călătorie pe care, cu siguranță, merită să o faci.

ofrandă, buchet, flori, ghirlande, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Ofrandă tailandeză

Așadar, în mini-vacanța de 1 Decembrie, am decis să ne îmbarcăm într-o călătorie asiatică. Și pentru că nu am plecat cu chef de alergat dintr-o parte în alta, ba din contră, hotărâți să stăm pe loc, să observăm, să gândim înainte să fotografiem am decis că 7 zile în Bangkok ar fi ideale. E prima dată când ajungem în Tailanda și, pentru că în restul excursiilor noastre în Asia am avut mereu impresia că nu am stat suficient de mult într-un loc, durata călătoriei a părut a fi un compromis bun pentru descoperirea fără grabă a unei noi culturi.

mișcare, aproape, atinge, cer, expunere lunga, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

De aproape – Wat Arun

Ar trebui să scriu un articol de pagini întregi ca sa pot să povestesc despre fiecare loc pe care l-am explorat în cele 7 zile, așadar o să încerc să mă concetrez pe lucrurile cu adevărat deosebite pe care vă recomand să le experimentați cât vizitați Bangkok-ul, orașul îngerilor.

Parcul Lumpini și zona Silom

În această zonă, înconjurată de clădiri înalte de birouri, am petrecut cel mai mult timp. Am fost cazați la hotelul Triple Two Silom, hotel pe care îl recomandăm cu căldură pentru camerele foarte spațioase dar nu atât de mult pentru micul dejun nu foarte reușit, și am putut să ne bucurăm în fiecare seară și dimineață de forfota străzii Silom – Som Siloi 20 este renumit pentru mâncarea de stradă, mai ales în timpul dimineții, iar Silom Night Market pentru suveniruri și chinezării în timpul serii. Întreaga stradă este într-o agitație specifică Asiei: tarabe peste tot, cărucioare cu cafea proaspătă, snack-uri, fructe și mâncare tradițională.

dimineata, parc, lumpini, soare, bicicleta, miscare, umbre, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphotoParcul Lumpini este locul favorit pentru mișcarea de seară sau dimineață a localnicilor. Cu salteaua de yoga pe marginea lacului, cu bicicleta pe aleile parcului, cu bărcile rățușcă în mijlocul lacului sau aerobic în aer liber, e loc pentru fiecare, iar la lăsarea serii parcul se umple de viață.

aerobic, parc, miscare, umbre, verde, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Mișcare Lumpini Parc

Sfat: Trezeste-te dimineață devreme, îmbracă-te comod, mergi în parcul Lumpini și alătură-te localnicilor. E o experiență unică pe care trebuie să o trăiești.

flori, aerobic, miscare, localnici, parc, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Aerobic Lumpini Parc

Grand Royal Palace

Palatul Regal merită mai bine de o jumătate de zi din timpul pe care îl petreci în Bangkok. Deși veșnic aglomerat, vei vedea aici o arhitectură mai grandioasă decât oriunde în altă parte. Bucură-te de culorile vii, de statuiete ce păzesc palatul, de grădini frumos aranjate și nu în ultimul rând de tailandezii ce se îngrămădesc să vadă Templul lui  Emerald Buddha.

statuieta, marele palat regal, bangkok, tailanda, arhitectura, acoperis, paza, fotografie calatorie, crearphoto

Statuie – Marele Palat Regal

bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto, garidini, verde, regal, temple, grandoare,

Grădini – Marele Palat Regal

soldat, portret, tailandez, thai, statuie, nemiscat, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Soldat – Marele Palat Regal

Elev, palat, regal, culuar, coloane, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Elevi – Marele Palat Regal

aglomeratie, turisti, localnici, bangkok, tailanda, sfant, fotografie calatorie, crearphoto

Aglomerație – Marele Palat Regal

Sfat: ai grijă să te îmbraci decent (pantaloni lungi și tricou e suficient). De asemenea, trebuie să te descalți ca să poți intra în interiorul templelor asa că alege niște încălțări ușor de manevrat.

Wat Arun

Chiar vis a vis de Marele Palat Regal e un templu denumit după zeul hindus Aruna, o personificare a strălucirii soarelui care răsare. Templul e decorat cu porțelan chinezesc și e un loc minunat nu doar pentru vizitat ci și pentru fotografie. În curtea interioară spațiul e destul de strâmt și totul pare foarte aglomerat însă, în afara zidurilor templului te poți juca mai ușor cu diferite compoziții.

curte, expunere lunga, wat arun, colt, turn, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Curte interioară Wat Arun

lumini, ora albastra, gradina, rege, lumini, apus, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Ora Albastră – Wat Arun

templu, wat arun, apus, ora albastra, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Templu – Wat Arun

Sfat: Cel mai frumos și mai interesant mod de a ajunge aici e cu barca. Bangkok are un sistem public de transport pe apă care te va purta un pic în modul de viață al tailandezilor. Barca cu steag portocaliu te lasă chiar în față la Wat Arun.

Marble Temple

Dacă ar fi să aleg un templu dintre cele pe care le-am vizitat în Bangkok, cu siguranță acesta ar fi Marble Temple. Construit din marmură albă adusă tocmai din Italia, locul e impresionant nu doar datorită arhitecturii (de altfel destul de comună pentru templele tailandeze) ci și pentru senzația de liniște, pace și meditație pe care ți-o oferă întregul loc.

trecător, templu, calugar, alee, colane, miscare, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Trecător

Curtea interioară este înconjurată de 25 de statui cu Buddha în diferite ipostaze, protejate parcă de coloanele de marmură ce străjuiesc locul.

arcada, templu, intrare, ora albastra, noapte, stralucitor, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphotoSfat: aici e unul dintre locurile în care poți petrece mult timp cu aparatul în mână. Așteaptă momentul, pândește tot ce se petrece în jurul tău și vei găsi fără îndoială cadre unice cu care să te poți întoarce acasă.

Chinatown

Orașul Chinezesc a devenit locul nostru preferat pentru mâncare de stradă pe perioada cât am stat în Bangkok. În fiecare seară ne reîntorceam aici captivați de agitația locului, de tarabele cu mâncare tradițională și de vânzătorii ambulanți ce te atrăgeau cu tot felul de chinezării. Dacă vrei să simți vibrația orașului, trebuie să încerci Chinatown.

tuc tuc, masinuta, tailandez, trafic, aglomeatie, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Tuc Tuc – Chinatown

Sfat: Mergi până la mijlocul lui Yaowarat Road și încearcă supa de noodleși cu bucăți crocante de porc și pâinile prajite de la Khanom Pang Jao Gao. Le vei găsi pe amândouă destul de ușor, sunt foarte aproape una de cealaltă și sunt cele mai aglomerate locuri de pe Yaowarat Road.

Khlong Lat Mayom Floating Market

Deși inițial am fost foarte circumspecți cu privire la autenticitatea unei piețe plutitoare atât de aproape de Bangkok, ni s-a părut a fi cel mai tradițional loc pe care l-am văzut cât am fost în Tailanda. Locanici cumpărând ingrediente proaspete, tarabe cu mâncare de stradă ce te îmbiau cu tot felul de mirosuri și un loc bun pentru suveniruri. Cele mai bune prețuri pentru Durian, apă de cocos și fructe exotice le-am găsit aici.

fructe, apa, barca, localnic, vinde, piata, plutiaore, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Vânzătoare – Piața Plutitoare

snak, piata, plutitoare, legume, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Snack – Piata Plutitoare

peste, gratar, mancare, strada, mancare strada, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Peste la grătar – Piața plutitoare

Sfat: ajungi aici devreme, începând cu ora 10 piața se va umple de lume. E plăcut să ai timp să admiri tot ce se întâmplă în jurul tău înainte să înceapă aglomerația.

Ayutthaya

Deși e plină de ruine, vechea capitală a Tailandei nu poate să nu te impresioneze. E un loc în care trebuie să ajungi ca să poți să îți dai seama de grandoarea unui imperiu care nu s-a lăsat niciodată cotropit.

turnuri, gemene, ruine, constructie, liniste, zen, ayutthaya, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Turnuri gemene – Ayutthaya

Deși am ajuns aici într-o zi foarte călduroasă chiar în mijlocul zilei, liniștea pe care ți-o dă întreaga așezare te face să te gândești imediat la grandoarea unor vremuri de mult apuse și să te bucuri de fiecare clipă petrecută în acest loc.

Selfie, statuieta, ayutthaya, locanic, selfie, telefon, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Selfie – Aytthaya

Ruine, buddha, ayutthaya, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Ruine Buddha – Ayutthaya

Sfat: Sunt mai multe moduri de a ajunge la Ayutthaya de la Bangkok, însă te sfătuim să lași în urmă microbuzele pline de turiști și să te îmbarci într-o călătorie cu trenul. E mult mai ieftin și poți să petreci timp încojurat de localnici.

Jim Thompson House

Jim Thomson, un american care a deschis porțile comerțului cu mătase în Tailanda și care s-a îndrăgostit de această țară de cum a pus piciorul aici, deși dat dispărut are un loc aparte în inima tailandezilor. El nu numai că s-a mutat aici, dar a construit o casă după tradițiile localnicilor, loc care este și acum vizitat de milioane de turiști.

matase, fauritor, mester, meserie, bobina, germeni, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Fabricare Mătase – Casa lui Jim Thomson

mătase, culori, colorat, bobine, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Bobine mătase – casa lui Jim Thomson

Sfat: Dacă ajungi în Bankok fa-ți loc în program pentru a vizita casa lui Jim Thomson, este o lecție despre modul în care trăiesc tailandezii, obiceiurile lor și un loc în care poți vedea obiecte de artă tailandeze adunate de arhitect de-a lungul vieții. La intrare vei vedea și cum se produce mătasea.

fotograf, calatorie, bangkok, tailanda, fotografie calatorie, crearphoto

Gândurile unui fotogoraf călător

Imaginile din Tailanda sunt departe de ce ne dorim de la fotografia de călătorie, însă fiecare nouă experiență ne aduce mai aproape de unde vrem să ajungem. Ne-am întors doar cu două imagini de portofoliu, dar cu multe amintiri care ne vor schimba pentru totdeauna.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply