Back to Top
apus - magura - odobestilor - vrancea - romania - fotografii - peisaje

Rezoluţie 2016

Anul 2016 este începutul unui nou drum pentru noi, este primul an în care ne propunem o rezoluție legată de fotografie. Și nu a fost greu deloc să ajungem la un consens asupra a ceeace ne dorim în noul an.

Drept urmare, ne propunem să tragem mai puține cadre, să ne concentrăm mai mult asupra compoziției,  selectând cu atenţie elementele care să transmită emoţiile noastre în momentul în care facem fotografia. 

Probabil că ești parţial mirat de obiectivul nostru. Fotografii, în general, își doresc să tragă cât mai multe cadre…

Ce am învățat din scurta noastră experientă fotografică este că, de multe ori, ajungem într-un loc și fermecați de frumusețea din jurul nostru, scoatem aparatul și tragem o mie de cadre, speriați ca vom pierde momentul. Deci, începem procesul fotografic în mod greșit.

Asta se datorează, în mare parte, tehnologiei digitale.  Este atât de ușor și ieftin să stochezi și să prelucrezi fotografiile în mod digital, încât vechiul mod sau proces de fotografiere și-a pierdut farmecul. Și, surprinzător, asta lucrează în dezavantajul nostru.

De ce?

Pentru că primul lucru pe care ar trebui să îl facem ajunşi într-un loc care ne atrage privirile, este să ne gândim. Să ne gândim la ce ne­-a făcut să ne oprim în acest loc în primul rând, ce inspiră în noi scena respectivă și ce dorim să transmitem mai departe.

Următorul pas este să găsim cea mai puternică compoziție care să transmită mesajul dorit.

Și, abia apoi, să punem mâna pe aparat, să ne poziționăm trepiedul (dacă e cazul) și să facem fotografia în mod conștient, gândit, analizat.


Rezolutie fotografie 2016

Deasupra munţilor

Ajunşi în vârful Măgurei Odobeştilor, după două ore de mers cu maşina şi încă o ora de mers pe jos, impresionaţi de frumuseţea peisajului şi texturii munţilor din faţa noastră, primul impuls a fost să scoatem aparatul şi să începem să facem poze în neştire. 

Aveam timp suficient să explorăm peisajul şi să gasim o compoziţie puternică, însă am făcut acest lucru abia după ce frenezia pozelor în toate direcţiile a luat sfârşit. 

Nu te lăsa păcălit de impulsul de moment şi analizează cu atenţie scena din faţa ta, înainte chiar de a pune mâna pe aparat.


Desigur, poţi găsi o compoziție puternică, însă lumina sau vremea ar putea să nu lucreze în favoarea ta. Tocmai de aceea e bine să evaluăm scena pe care o avem în fată și, dacă condițiile nu sunt cele pe care ni le dorim,  să ne întoarcem acolo la momentul potrivit.

Ce este important să înțelegem cu toții,  cel puțin cei ce vor să ia fotografia în mod serios,  este faptul că procesul fotografic nu este unul întâmplător,  ci planificat minuţios de fotograf. Nu poți face fotografii reușite fără sa înțelegi lumina, compoziția și sa te folosești de ele şi de aparatul pe care îl ai în mână pentru a transmite mesajul pe care îl dorești.

De aceea, ce ne propunem pentru anul 2016 este să facem din procesul fotografic un proces de analiză, de înțelegere a momentului și a ceea ce ne dorim să transmitem prin imaginea finală. Să aducem experienţa noastră fotografică aproape de rădăcini,  aproape de ceea ce era o data,  când aveai un film, câteva cadre și puneai tot efortul și cunoștințele tale într-o singura fotografie.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Comments: 1

Leave a reply