Back to Top
Marea Neagra - Tyulenovo - Bulgaria - Mare - valuri - roci - arcada - expunere lunga - fotografie peisaj - fotografie calatorie - CreArtPhoto - Provocarile fotografiei de peisaj

Provocările fotografiei de peisaj

În perioada când fotografia nu făcea parte din hobby-urile mele, mi-am spus de multe ori că imagistrica de peisaj trebuie să fie simplă. Ce poate fi mai ușor ca a merge într-un loc cu potențial fotografic, a scoate aparatul din geantă și a imortaliza acea scenă, evident cu prentenții de NatGeo. Nici nu bănuiam cât de tare mă puteam înșela, dar aveam să aflu cu stupoare câțiva ani mai târziu atunci când am început să mă lovesc de preconcepțiile specifice oricărui spectator al acestei arte.

Indiferent de scopul tău în fotografie, că te interesează peisajul, natura sau portretul, te vei lovi fără echivoc de o serie de provocări și neajunsuri. O să punctez mai jos 3 aspecte pe care eu le consider esențiale pentru fotografia de peisaj și la care ar fi bine să te gândești cât mai devreme în drumul tău de pozar amator sau entuziast.

#1 Să fii unic. Deși pare lesne de înțeles că nimeni nu-și dorește (sau nu ar trebui să-și dorească – căci sunt și excepții) să copieze imaginile pe care le-a văzut deja, trendul major este cu totul altul. Într-o lume a vitezei, a dorinței de recompensă imediată, a inspirației instantanee, unde toate rețelele de socializare au imagini relativ similare, să fii unic e greu, să fii diferit înseamnă să îți pui mintea la încercare, să uiți și să te detașezi de toate imaginile pe care le-ai văzut din locul în care te afli și să cauți cu propriul ochi vizual cadre variate, compoziții unice sau elemente pe care alții nu le-au surprins până acum. Din fericire nu e chiar atât de greu pe cât pare. Trebuie doar să te lași cu adevărat purtat de inspirație și să te oprești de fiecare dată când ceva ți-a acaparat atenția. Instincul tău nu se înșeală, chiar dacă uneori poate fi foarte greu de găsit un cadru reușit.

#2 Să revii în locurile în care ai mai fost. Cu toții ne dorim să vizităm permanent locuri noi, să călătorim în zone geografice diferite, să surprindem mereu subiecte complet unice, neglijând noutatea pe care ne-o poate oferi o locație ce-am hoinărit-o în trecut. Într-o eră în care fotograful este călător în zone exotice, revenind adesea acolo unde ai mai fost, poate părea ciudat. Dar dacă analizezi cu profunzime acest aspect, o să realizezi că experiența este unică fiecărei vizite, că atât tu, fotograful, cât și locul, v-ați schimbat suficient cât să vezi noi imagini, cadre sau compoziții care în vizitele precedente nu erau acolo sau pentru care nu aveai încă maturitatea să le descoperi.

#3 Să găsești un prim plan puternic. După cum am scris și aici nu cu mult timp în urmă, un prim plan puternic, care să te introducă în imagine și să te ghideze spre subiect, nu e întotdeauna ușor de găsit. Rare au fost situațiile în care prim planul era atât de evident, încât trebuie inclus în cadru. De cele mai multe ori trebuie să muncesc din greu pentru a balansa compoziția cu un prim plan care să nu fie nici prea subtil, nici prea aglomerat.

Din păcate, sau poate din fericire, nu pot oferi și soluții concrete întrucât totul depinde de tine și de felul în care abordezi fotografia, dar dacă te-ai aflat și tu în impasul unei situații de mai sus, nu ezita să lași un comentariu și să împărtășești cu noi felul în care ai trecut peste aceste provocări.

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply