Back to Top
flori de camp - floare - iarba - detalii - tainele fotografiei macro - fotografie - de aproape - rabdare - munte

Tainele fotografiei Macro

A venit toamna, și cu ea Black Friday Pro. Bineînțeles, am strâns din buzunare, ne-am îndatorat până la ultimul leuț, dar am cumpărat un Sony FE 90mm F2.8 Macro G OSS. De ceva vreme ne uităm cu interes la fotografia macro și, nu am privit-o niciodată ca pe o o viitoare pasiune, ci mai degrabă, ca pe un lucru interesant, nou, captivant care să ne scoată din zona de confort a fotografiei de peisaj pe care o practicăm atât de intens.

Dacă urmărești rețelele de socializare (Flickr, 500px, Instagram) vezi tot felul de insecte fotografiate de aproape și imagini abstracte cu plante, flori, frunze. Ce mă surprinde mereu și ne-a convins să cumpărăm acest obiectiv e noua lume pe care fotografia macro ne-o poate dezvălui. Privind lucrurile atât de aproape, vedem detalii pe care până acum nu am fi putut să le observăm cu un obiectiv normal.

floare - detalii - tainele fotografiei macro - fotografie - de aproape - rabdare - munte - trandafir - de aproape - petale

Trandafir

Nu pot să nu rămân surprinsă de felul în care pot să privesc un paianjen de aproape, sau de frumusețea pietrelor strălucitoare ce alcătuiesc pistilul unei flori. Tot ce era până acum mic și neobservabil  a devenit, o dată cu fotografia macro, subiectul principal al imaginilor noastre.

pistic - floare - detalii - tainele fotografiei macro - fotografie - de aproape - rabdare - munte - de aproape - petale

Pietre prețioase

Pot contura fotografia macro în mai multe feluri, însă sunt câteva lucruri care mi se par definitorii:

#1 RĂBDARE – din punctul meu de vedere fotografia înseamnă reflexie, cunoaștere a subiectului fotografiat și multă răbdare în așteptarea momentului potrivit. Aceste calități care sunt esențiale pentru fotografie în general, sunt cu atât mai importante în fotografia macro. Imaginează-ți că trebuie să ai răbdare în primul rând cu subiectul pe care vrei să îl fotografiezi, subiect care e mult mai greu de urmărit pentru că nu întotdeauna îl poți observa cu ușurință cu ochiul liber, apoi găsirea și menținerea punctului de focus și în cele din urmă așteptarea/crearea luminii de care ai nevoie.

ciuperci - padure - lumina- detalii - tainele fotografiei macro - fotografie - de aproape - rabdare - munte - de aproape

Surori

#2 IMAGINAȚIE – pentru că scenele pe care vrei să le fotografiezi sunt în miniatură, de multe ori nu poți pune aparatul la ochi și să vezi live scena în ocular. Așadar, trebuie să testezi mai întâi obiectivul, să înțelegi ce profunzime de câmp ai la f-uri diferite, să îți schimbi poziția în funcție de modul în care pică lumina asupra subiectul tău, să îți imaginezi cam cum vei vrea să fie fundalul și abia apoi să pui mâna pe declanșator. Totul ține de imaginație și de previzualizarea scenei pe care vrei să o imortalizezi.

flori de camp - floare - iarba - detalii - tainele fotografiei macro - fotografie - de aproape - rabdare - munte

Flori de câmp

#3 ATENȚIA LA DETALIU –  nu este necesară doar pentru a putea observa potențialele subiecte din jurul tău ci și pentru a compune armonios o imagine macro. În fotografia macro fundalul joacă un rol foarte important și orice mișcare mai la stânga sau mai la drepta poate schimba radical lumina, compoziția și bokeh-ul imaginii tale. Deci cu cât ești mai atent la detalii cu atât poți transpune cu mai mare precizie ce ți-ai imaginat în realitate.

Datorită dimensiunii subiectelor capturate, fotografia macro este o adevărată provocare din cauza profunzimii de câmp foarte mici (indusă de apropierea excesivă) și mișcării subiectelor fotografiate (plante în bătaia vântului, insecte rapide, etc.). Aceste aspecte te determină să folosești flash-ul sau să ieși afară când lumina disponibilă e mai puternică, spre exemplu în miezul zilei. De asemenea, este esențial să cunoști foarte bine setările aparatului, triunghiul expunerii, precum și să folosești focus-ul manual. Cel puțin în cazul nostru, viteza de focus a obiectivului (pe zona macro) este inutilizabilă pentru subiecte în mișcare. De aceea, uneori, poți fi mai eficient utilizând tehnica manuală de focusare.

pistil - floare - detalii - tainele fotografiei macro - fotografie - de aproape - rabdare - munte - de aproape - petale

Pistil

Fotografia macro te îndeamnă să folosești și să exersezi toate cunoștințele pe care le ai și pe care încă le mai poți învăța despre fotografie. O imagine subexpusă te îndeamnă să încerci din nou cu o sursă de lumină suplimentară care să ducă la îndeplinire scopul viziunii tale, o fotografie care nu e în focus te face să experimentezi acasă cu subiecte pe care le ai la îndemână (o gărgăriță pe care ai găsit-o pe balcon), iar dacă nu ai putut să compui ce ți-a imaginat din cauza vântului puternic vei ști să ieși la fotografiat într-o zi mai liniștită.

Așadar, dacă am reușit cât de cât să te inspir și să te fac măcar să te gândești la un obiectiv macro, mi-am îndeplinit cu succes scopul. Ce am înțeles de-a lungul timpului și vreau să îți transmit și ție e că fiecare gen de fotografie are farmecul și complexitatea sa. Că e contemplarea fotografiei de peisaj, extazul fotografiei de călătorie, fascinația portretelor sau detaliile fotografiei macro, tot ce înseamnă imortalizarea momentelor și a clipelor pe care le trăim e o artă în sine.

Să ne propunem cu toții să facem din fiecare imagine un tablou!

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply