Back to Top
Rosu - Platoul Bucegi - Munti - rasarit - fotografie peisaj - calatorie - soare - linii - CreArtPhoto - Prim planul in fotografia de peisaj

Prim planul în fotografia de peisaj

Acum mai bine de un an am scris aici câteva idei despre importanța unui subiect bine definit în imaginile noatre, în special în fotografia de peisaj. Povesteam atunci despre tipurile de subiect și cum acesta trebuie să fie punctul central al fotografiei, punctul în care ochiul să se poată odihni, aprecia şi reveni de fiecare dată când priveşte acea imagine. Astăzi aș vrea să vorbesc despre importanța unui prim plan în imaginile de peisaj, un prim plan care să complementeze subiectul, să-i ofere greutate fără însă a-l domina sau submina.

Când preocuparea ta (fotografică) principală este peisajul, se întâmplă adesea să te pierzi în grandoarea locurilor pe care le vizitezi și să uiți că percepția ochiului uman asupra mediului diferă de rezultatul pe care-l imortalizezi cu o cameră foto. Nimic nu e mai dezamăgitor ca sentimentul pe care-l ai atunci când fotografia ce o credeai perfectă la momentul capturării este de fapt un snapshot mediocru, care a eșuat în a transpune frumusețea locului într-o imagine unitară și coerentă.

Elementele unei fotografii bune

Analizându-mi atât fotografiile mele cât și pe cele ale altor fotografi, am constatat că una dintre cele mai des întâlnite situații, în care cadrul nu este ce ne-am dorit la momentul înregistrării lui, este absența unui prim plan. Peisajele reușite conțin un prim plan, un subiect și un fundal, ordonate în așa fel în compoziție încât să ofere privitorului o cale vizuală de urmărit, ce conduce ochiul controlat prin toate elementele cadrului, fără a-l lăsa să rămână blocat asupra unei parți din fotografie. Din punctul meu de vedere subiectul și prim planul reprezintă elementele definitorii pentru o imagine reușită. Fundalul joacă rolul său și nu trebuie neglijat, dar impactul acestuia asupra fotografiei nu este la fel de puternic precum al celorlalte două elemente menționate mai sus.

Stabilirea unei căi vizuale

Dolomites - Italia - Tre Cime di Lavaredo - zapda- expunere lunga - prim planul in fotografia de peisaj - calatorie - crearphoto

Împăciuitor

Unul din beneficiile folosirii unui prim plan puternic este acela că ajuta la captarea imediată a ochiului privitorului, oferindu-i acestuia un loc de start în călătoria vizuală a imaginii. Includerea unui prim plan proeminent, precum zona de zapadă și golul din aceasta, direcția evidentă a formei triunghiulare care indică spre subiect, precum și contrastul pe care prim planul îl generează, contribuie la ancorarea ochiului uman în fotografie și mai apoi direcționarea acestuia spre subiect. Relevarea prim planului la rang egal cu subiectul (în cazul acesta muntele din zona îndepărtată) ajută la echilibrarea și stabilizarea fotografiei. Deși proporțional prim planul este aproape de dimensiunea subiectului, acesta nu-l domină și nici nu-l înlocuiește. Din contră, simplitatea sa contribuie la evidențierea subiectului imaginii.

Prim planul poate să nu fie

Nu neapărat complet inexistent, dar nu atât de evident.

Rosu - Platoul Bucegi - Munti - rasarit - fotografie peisaj - calatorie - soare - linii - CreArtPhoto

Roșu

Câteodată este ușor să crezi ca un prim plan trebuie să fie impunător, grozav, să concureze într-o oarecare măsură cu subiectul. Dar nu e neapărat necesar. Este suficient să joace rol de plecare in călătoria vizuală a imaginii. Munții în ceața dimineții din imaginea de mai sus, care se pierd o dată cu profunzimea imaginii susțin potolit subiectul acestui cadru, soarele, aflat pe un fundal simplu, roșu portocaliu, culoare complementară albastrului din prim plan, antiteză menită să creeze adâncime cadrului.

lac - Sfanta Ana - harghita - romania - fotografii - peisaje - toamna,

Toamna misterioasă

O simplă piatră așezată în prim plan, contrastând zona care o înconjoară poate fi o ancoră puternică pentru începerea parcurgerii vizuale a imaginii.

Accentul pe prim plan

Pentru că susțin cu tărie că ”regulile” fotografiei sunt doar sugestii, câteodată e mai practic și creativ să-i oferi prim planului statutul de subiect.

Folosit corespunzător, prim planul îți poate transforma fotografiile de peisaj, oferindu-le acel ceva ce poate ți-a lipsit până acum.

Nu uita să experimentezi cu fiecare cadru pe care îl tragi. Succes!

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply