Back to Top
sfanta magdalena - dolomiti - valea funes - muntii furchetta - italia - verde - munti - copaci - dealuri - paduri - nori - apus - fotografie peisaj - fotografie calatorie - replica viitorul fotografiei - CreArtPhoto - Dolomiti calatorie fotografica

Replica – Viitorul fotografiei?!

Ca orice fotograf, amator sau profesionist, caut mereu inspirație în jurul meu. Consider că privind fotografiile altora și înțelegând ce face o ”imagine puternică”  îmi poate influența munca în mod pozitiv. Din păcate însă, rețelele de socializare sunt o sursă inepuizabilă de fotografii identice, trase de zeci de ori în locuri consacrate și reprezintă o sursă din ce în ce mai puțin utilizabilă pentru alimentarea suflului meu creativ.

Haide să facem un test. Mergi în secțiunea de imagini populare a oricărei rețele de socializare, să spunem 500px, caută “Santa Magdalena” (o stațiune cunoscută din Alpii italieni) și vei găsi aceeași scenă (Biserica Santa Magdalena cu parcul național Puez Odle în fundal) surprinsă de 67 de ori (și nu am ajuns la sfârșitul listei de căutare). Aș vrea să punctez că am numărat doar imaginile cu exact aceeași perspectivă, singurele diferențe fiind momentul zilei sau anotimpul în care a fost suprinsă scena.

Mă întreb sincer ce înseamnă această tendință de a replica același cadru pentru fotografi în particular și pentru viitorul fotografiei în general.

Pentru fotografi efectul psihologic e relativ simplu:

  • Am fost încă de mici obișnuiți să cerem acceptul comunității în care trăim și să ne evaluăm munca după criteriile și părerile celor din jurul nostru. Copierea compoziției deja fotografiată de altcineva, compoziție ce a avut un oarecare success în comunitatea foto, oferă o recompensă imediată pe care o imagine unică, concepută de tine, poate, sau nu, să ți-o ofere.
  • Credem că ce vedem în jurul nostru, ce ni se prezintă pe canalele de socializare – culoare, locații ultra-fotografiate – e  și rețeta noastră pentru o imagine de neuitat, ce va fi apreciată de toată lumea. Asta ne determină să urmăm o cale care poate, sau nu, să reprezinte viziunea noastră artistică.
  • Să fii diferit poate fi, de multe ori, dificil. E o muncă în sine să poți să îți apreciezi obiectiv fotografiile. De cele mai multe ori tindem să sub/supra-apreciem imaginile noastre, iar o părere, chiar și neavizată a celor din jurul nostru contează mai mult decât ar trebui. Suntem mereu în căutarea unei recunoașteri a muncii noastre, chiar dacă vrem sau nu, să admitem asta. Să copiem ce există și e deja aprobat de comunitate e de multe ori mult mai simplu.
  • Graba erei în care trăim se reflectă și în fotografie. Ce mă întristează cel mai mult este că o experiență atât de personală și plină de creativitate a ajuns să fie doar un proces de a pune aparatul la ochi și a apăsa pe declanșator.

Ce urmează pentru viitorul fotografiei e evocat foarte bine de Nick Page pe Instagram chiar săptămâna trecuta. Nick a postat o imagine din China, de la Dragon Boat Festival în care zeci de fotografi erau aliniați cu trepiedele unul lângă altul așteptând să tragă “imaginea”. Și mă întreb din nou, ce mulțumire am știind ca am tras aceiași imagine pe care au tras-o și alți 20 de fotografi. Ce fel de contribuție aduc educației mele și ce suflu aduc lumii fotografice în general.

Imaginează-ți pentru un moment că te întreabă cineva ce reprezintă fotografia pentru tine. Care este motivul pentru care dedici atâta timp și efort pentru a învăța chestiuni tehnice, de utilizare a aparatului, creative și de ce petreci atâta timp încercând să găsești locații în care poți merge să fotografiezi. Crezi că răspunsul va putea fi vreodată: pentru că îmi place să copiez imaginile pe care alții le-au făcut deja sau pentru că ador să replic fotografiile altora. Nu, desigur, niciunul dintre noi nu va spune asta, probabil pentru că e atât de greu să recunoaștem că spre replică ducem viitorul fotografiei.

În loc să încerci să tragi un cadru ultrafotografiat, tinde spre a fi unic, original, creativ. Dorește-ți să fii tu cel ce trage imaginea pe care o reproduc toți acei fotografi ce stau cu trepiedele aliniate în același loc. Marchează tu locul înaintea celorlalți, îndrăznește să fii ALTFEL.

Să ne răspundem nouă înșine,  cu sinceritate, ce înseamnă fotografia pentru fiecare dintre noi și poate, doar trezind aceste lucruri la viață, vom putea salva viitorul fotografiei.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply