Back to Top

Fotografia – de la creativitate la tehnic și înapoi

Multă vreme am crezut că fotografia este un proces creativ, că nu ține de aparatul pe care îl folosești, de cât de mult exersezi, de cât de bine știi setările sau expunerea ci mai mult de inspirația de moment pe care o ai, de ce te sensibilizează și de cât de artistică este firea ta. Mereu m-am culcat pe o ureche, crezând că sunt mai mult creativă decât analitică și că această creativitate vine din naștere și nu trebuie să muncești sau să lupți pentru a o ajuta să se dezvolte, să ia aripi.

Abia la o oarecare maturitate am ajuns să realizez cât de tare m-am înșelat. Excelența în fotografie nu poate fi atinsă fără a ști partea tehnică a procesului fotografic, dar nici fără a-ți pune imaginația la încercare. E o muncă ce trebuie să le combine pe amândouă: tehnic și creativ. Trebuie să recunosc că mereu mi-a fost frică de partea tehnică a fotografiei și deși o învățam pe măsură ce timpul trecea, era evident că nu știu să pun aparatul la treabă la adevăratul lui potențial. Indiferent de camera pe care o deții, e primordial să știi ce poate ea să facă.

Fotografia de peisaj te ține într-o zonă de comfort în care poți, fără probleme, să folosești doar setările standard ale aparatului. Dacă, însă, începi să te avânți în portretistică, sport, fashion, devine primordial să înțelegi ce poate să facă aparatura pe care o deții, ca să poți folosi tehnica în avantajul tău. Și, deși îmi este rușine să recunosc, nu am apreciat niciodată avansul tehnologiei în domeniul fotografic până când nu am fost nevoită să îmi configurez aparatul de la zero.

Să treci prin toate setările și să citești manualul utilizatorului cap coadă poate să îți consume foarte mult timp, însă nu este un timp pierdut, e un timp prețios investit în fotografie și în tine. Poate sunt opțiuni pe care nu le vei folosi vreodată, însă este important să înțelegi situațiile în care te pot ajuta. Când te afli într-o conjunctură dificilă, te vei simți ușurat că știi ce trebuie să faci, ce buton să apeși și ce setare să activezi.

Așadar, dacă cauți scuze pentru care să nu resetezi aparatul, te provoc să apeși butonul de revenire la setările din fabrică. Dă mai multă importanță tehnicităților aparatului pe care îl porți după tine, asta te va face, cu siguranță un fotograf mai bun.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply