Back to Top
Primavara, Pestera, Romania, caut locatii fotografice, fotografie peisaj, crearphoto

Cum cautăm locații pentru fotografia de peisaj?

Identificarea sau recunoașterea unui loc bun pentru fotografia de peisaj este un proces care nu poate fi trecut cu vederea de fotograful entuziast, amator sau profesionist. Impresia celor mai puțin inițiați în această artă este că fotograful de peisaj ajunge într-un loc oarecare, scoate aparatul din buzunar, eventual așează la întâmplare un trepied, apasă pe declanșator, apoi strânge grăbit și în cele din urmă pleacă fericit cu o imagine demnă de NatGeo. Cei ca mine, care au încercat la începuturile carierei fotografice această abordare, cunosc foarte bine sentimentul de dezamăgire rezultat din tratarea cu superficialitate a importanței cunoașterii locului în care fotografiem.

Se spune ca fotografia de peisaj este în mare parte despre explorare, cunoaștere de sine, anticipare, răbdare, viziune. Cu siguranță așa este, dar aș adauga și cunoașterea locului fotografiat. Cu cât descoperim mai intim o anumită locație, cu atât ni se arată noi oportunități și compoziții, pe care poate le-am omis în vizitele anterioare. Acest aspect se aplică oricărui tip de fotografie, dar, din punctul meu de vedere, în peisagistrică importanța lui este deosebită.

În general, atunci când caut compoziții într-o anumită locație am în vedere câteva aspecte în funcție viziunea scenei care îmi atrage privirea.

Recunoașterea imaginii ca fiind oportună pentru un alt sezon

Poți vizita o locație în Ianuarie, și să realizezi că subiectul respectiv este mai fotogenic în luna Mai, atunci când verdele crud al ierbii și florile înflorite din copaci, schimbă la polul opus mesajul acelei imagini.

Iarna, Pestera, Romania, fotografie peisaj, crearphoto

Singuratic neînflorit

Primavara, Pestera, Romania, fotografie peisaj, crearphoto

Singuratic înflorit

Exemplul de mai sus prezintă aceeași scenă în anotimpuri diferite. În prima imagine, subiectului, copacul singuratic din mijlocul câmpului, îi lipsește separația față de fundal. Fotografic, se pierde in negrul pădurii din depărtare. Aceeași imagine, primavara, spune o cu totul altă poveste.

Căutarea unei lumini diferite

Căutarea imaginilor pentru sezoane diferite este un exemplu destul de extrem pentru fotografia de peisaj. De cele mai multe ori, căutăm imagini în anticiparea unei lumini diferite în acea scenă. De obicei în preajma răsăritului sau apusului din aceeași zi.

Transfagarasan - Balea Lac

Transfagarasan – Balea Lac

Fotografii Romania - Transfagarasan - Balea Lac - Romania - Apus

Încurcat

După cum bine se observă, momentul zilei face diferența între cele două imagini. Deși apusul nu a fost unul dintre cele mai reușite, iar imaginea e pe lista mea pentru încercări viitoare, pot spune ca al doilea cadru este de preferat primului.

Inspirația de moment

O altă situație cu care te poți întâlni ca fotograf de peisaj este atunci când mergi într-un loc pentru prima dată, iar timpul petrecut acolo este limitat. O excursie fotografică peste hotare se încadrează perfect în această categorie. Deși este ideal să cunoști cât mai bine locul, în această situație, trebuie să te descurci ad-hoc, cu ce te inspiră pe moment sau ce îți pun la îndemână relieful și natura.

Lăsând situațiile exemplificate mai sus la o parte, este important să reții câteva idei atunci cand cauți o nouă imagine/locație pentru fotografiile tale. În primul rând determină care îți este fundalul. De obicei ușor de găsit, este partea dominantă a imaginii, acel aspect care te-a atras în zona respectivă. Încearcă apoi să stabilești o zonă de tranziție către prim plan. Nu este absolut necesară fiecărei fotografii de peisaj, dar un middleground bine definit, ajută la separarea zonelor din imaginea ta. Nu în ultimul rând, concentrează-te pe prim plan, acesta fiind cel greu de găsit și relaționat cu restul imaginii. Din păcate, nu pot oferi sfaturi concrete despre cum să gasești un prim plan interesant, pentru că sunt prea multe variabile care influnețează acest aspect, însă îți pot spune că importanța lui nu trebuie neglijată.

Sper că te-am inspirat, măcar într-o mică măsură, așă că ieși și investighează locurile în care ai mai fost, fie ele parcul din spatele blocului sau pădurile din parcurile noastre naționale.

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply