Efectul terapeutic al fotografiei
De multe ori mă întreb ce mă face să mă întorc în diverse locuri în care am mai fost de nenumarate ori și să pun din nou aparatul la ochi, să capturez o imagine, să surprind un moment, să imortalizez acel ceva care mi-a atras atenția sau care m-a făcut să mă opresc pentru jumătate de oră și să reflectez asupra frumuseții naturii, trecerii timpului și motivului pentru care mă aflu în acel loc.
De cele mai multe ori ieșim să fotografiem cu un scop bine definit, rezultatul final fiind prima preocupare, o imagine deosebită, de care să putem fi cu adevărat mândri este țelul suprem. Dar dacă, undeva în subconștient, e mai mult de atât? Folosim fotografia ca pe o refulare a stresului cotidian sau a anxietății sociale? Este aceasta un mod de a ne vindeca, de a găsi frumusețea în ordinar sau aprecierea în natura ce ne înconjoară?
Nu pot răspunde în numele tău, dar cu siguranță pe mine fotografia m-a transformat într-un mod pozitiv, m-a făcut să apreciez aspecte ale vieții pe care până atunci le luam de bune, mi-a dat încrederea de a crea artă și de a fi criticat pentru ea, de a persevera și, de ce nu, de a mă exprima într-un mod diferit, unic, față de tot ceea ce făcusem până atunci.
Sunt multe moduri prin care pot spune că fotografia este terapeutică și sper că te vei regasi și tu, ca și mine, în câteva din situațiile despre care voi vorbi mai jos. Dacă nu ai privit niciodată fotografia din această perspectivă, poate rândurile acestea te vor ajuta să te regăsești și să apreciezi și mai mult această formă de artă. Cu siguranță pentru mine așa a fost.
Motivația de a te conecta cu natura
În primul rând, și cred că unul dintre cele mai importante aspecte ale erei în care trăim, este motivația de a ieși afară și de a te conecta cu natura sau exteriorul. Confortul creat de tehnologie, atracțiile de interior care ne invadează zilnic viața, au transformat felul în care ne petrecem timpul. Fotografia ca hobby elimină, măcar parțial, acest neajuns și obligă la petrecerea timpului în afara zidurilor, la explorare, la căutarea și găsirea frumuseții în tot ceea ce ne înconjoară. În același timp fotografia oferă o schimbare de perspectivă: faptul că privești lucrurile printr-o lentilă nouă, diferită, îți va schimba complet viziunea asupra lumii.
Metodă de comunicare nonverbală
Pentru mine, fotografia merge mai departe, acționând ca o comunicare non verbală, aspect foarte important când se ocupă de probleme precum depresia sau anxietatea. Pentru multe persoane, inclusiv pentru mine, oferă o stare de bine, de zen dacă vrei, care mă ajută să mă concentrez pe exterior, pe ceea ce fac în acel moment, în loc să mă las prins de gândurile mondene care mă macină în viața cotidiană.
Unealtă de exprimare
Imaginile pot oferi o unealtă puternică de exprimare și reflectare, mai ales dacă contempli asupra creațiilor tale. Prin această artă poți stabili o legătură cu subconștientul tău, ajutându-te să descoperi perspective personale pe care poate până atunci nu le-ai cunoscut sau analizat suficient. A te lăsa capturat de magia fotografie și post procesării are, cel putin pentru mine, un efect terapeutic deosebit.
…si reflectare
Nu în ultimul rând, trecutul tău se reflectă în cadrele capturate. Le poți analiza și observa:
#cum timpul a schimbat perspectiva ta și a lumii,
#cum te-ai transformat în bine sau rău,
#direcția pe care o urmezi în momentul de față.