Back to Top
maimuta - matern - Kuala Lumpur - Malaezia - diversifica in fotografie - copil - scari - fotografie - portret - animale

Sfatul fotografic #9 – Diversifică în fotografie

Am citit acum câteva săptămâni un articol despre cum să redescoperi fotografia prin diversificarea subiectelor fotografiate. Pe moment mi s-a părut oarecum stupid sfatul autorului, însă am ajuns să trăiesc și să simt pe pielea mea cât de multe pierdem pentru că tindem să ne concentrăm pe o singură ramură a fotografiei, în loc să diversificăm.

Tocmai ne-am întors dintr-o excursie în Vietnam, excursie în care știam încă de la început că nu vom putea face fotografie de peisaj. Deși am avut ceva speranțe în locuri precum Lao Cai – faimoasele câmpuri de orez sau Cat Ba – unde munții ies semeți din apă, vremea și anotimpul nu au ținut cu noi așa că am rămas doar cu fotografia de stradă/călătorie. Și obișnuită fiind să practic tot timpul fotografie de peisaj, m-am întors acasă surprinsă de câte lucruri îmi sunt încă necunoscute despre fotografie și aparatul de fotografiat.

În timp ce frunzăream imaginile și încercam să asimilez greșelile pe care le-am făcut mi-am amintit de articolul pe care îl citisem cu puțin timp înainte de a pleca și am realizat cât de important este să diversifici și să iei aparatul după tine oriunde mergi. Așadar, haide să doborâm împreună câteva din concepțiile greșite despre fotografie, care te împiedică să încerci și altceva.

Mitul #1 – E bine să te concentrezi pe o singură latură a fotografiei

Desigur, ca în orice afacere e bine să faci un singur lucru, dar să-l faci bine. Însă, ce se întâmplă când ești pus într-o situație în care trebuie să ieși din zona de confort și să capturezi o altfel de imagine? Dacă nu știi ce face viteza de expunere, cum să faci să îngheți mișcarea sau ce să faci să fotografiezi un portret, vei fi dezamagit că ai pierdut cadre interesante. Mai multe decât atât, cu cât experimentezi și știi mai multe despre aparat și ce poți face cu el, cu atât poți aduce idei din alte arii ale fotografiei și să le aplici creativ la zona fotografiei care te interesează cu adevărat.

Mitul #2 – Știi deja totul despre fotografie

Pentru că devenim atât de familiari cu ce practicăm zi de zi, avem impresia că știm totul despre subiectul respectiv și tindem să credem că în orice situație am fi puși, ne vom descurca cu succes. Însă frumusețea fotografiei stă tocmai în diversitatea subiectelor și a tehnicilor pe care le poți aplica pentru a crea o imagine. Poți crea o fotografie într-o multitudine de moduri, tocmai de aceea e foarte greu să copiem o imagine deja existentă (deși nu știu de ce am vrea să facem asta). Niciodată nu vei ști totul despre fotografie, iar fiecare domeniu fotografic are secretele lui. Diversificând poți să împrumuți din ele și să nu te trezești niciodată într-o situație în care nu știi ce să faci.

Mitul #3 – Trebuie să faci doar ce îți place

Concepție tipic românească fără niciun dedesupt profund sau vreo teorie în spate, încă de mică am trăit cu impresia că e important să îți placă ceea ce faci și dacă nu voiam să fac ceva clădeam tot timpul în minte faptul că trebuie să ai o nemăsurată plăcere în a face ceva pentru a face bine. Ei bine, acum, uitându-mă în spate realizez că asta era doar o scuză leneșă pentru a nu face ce e greu, pentru a nu-mi depăși în niciun fel limitele. Dacă ce fac mă ajută să învăț ceva nou, oricât de neplăcut sau incomod ar părea, merită făcut. Diversitatea subiectelor fotografice nu te va ajuta doar să înveți mai bine aparatul, expunerea și tehnicile fotografice, dar îți poate deschide noi orizonturi, iar un lucru neplăcut pe care ajungi să îl înțelegi, te poate cuceri la final.

Acum că am doborât aceste concepții greșite mai am un singur sfat pe care nu ți-l dau numai ție, ci și mie în mod special. Fotografia, ca orice alt lucru în lumea asta, nu se va învăța niciodată de pe canapea admirând fotografiile altora (deși și acesta poate fi un mod interesant de a căpăta idei noi) ci afară, cu aparatul în mână. Cu cât vei greși mai mult, cu atât vei învăța mai mult, așa că să nu îți fie frică să diversifici. Fotografia ta va avea numai de câștigat.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply