Planifică-ți propria excursie fotografică în 7 pași simpli
Observ din ce în ce mai mult o dezvoltare a workshop-urilor sau excursiilor fotografice, mai ales în cazul celor interesați de fotografia de peisaj și călătorie. Și deși consider aceste experiențe a fi un prilej bun pentru a interacționa cu cei ce au preocupări asemănătoare cu ale tale, mi se pare că sfidează scopul și esența fotografiei. În afară de câțiva fotografi care oferă workshop-uri ce se concentrează specific pe anumite subiecte în cadrul cărora ei excelează, excursiile fotografice în care fotograful organizator e doar un ghid ce știe să te conducă în cele mai bune locuri, la cele mai “potrivite momente ale zilei”, nu mi se par a aduce un plus de valoare. Mai mult decât atât, plăcerea ce constă în a cerceta, a observa natura și farmecul ei este mult diminuată. Fără să vrei, spiritul de turmă va intra în scenariu și nu va mai fi despre tine sau despre fotografie, ci, din punctul meu de vedere, despre cu totul altceva.
Așadar, dacă îți place să explorezi, să planifici și să te dedici esenței fotografiei, poți doar în 7 pași simpli să îți organizezi propria ta excursie fotografică. Desigur, te va costa mai mult timp, dar mai puțini bani, iar experiențele pe care le vei trăi vor fi inedite.
#1 Decide unde vrei să mergi
Sunt atât de multe locuri ce merită explorate încât, câteodată, primul pas e și cel mai greu de realizat. Va deveni însă foarte simplu când ofertele pentru avion vor decide pentru tine. Așadar fii tot timpul la curent cu reducerile la bilete de avion, abonează-te la newsletterele companiilor aeriene și crează alerte pentru destinațiile care te interesează. Ofertele nu vor înceta să apară.
#2 Stabilește scopul călătoriei
Din punctul meu de vedere sunt două tipuri de călătorii: exclusiv fotografice sau fotografice combinate cu vizitarea locurilor în care mergi. Poate te întrebi care e diferența dintre ele?! E foarte simplu, cea din urmă necesită mult mai multă planificare.
Voi da un exemplu foarte simplu. Dacă decizi să mergi într-un loc ca Lofoten, cu siguranță nu vei avea prea multe lucruri de planificat. Poți să cercetezi în avans locurile cele mai frecventate de fotografi și să verifici cu ajutorul photographer ephemeris poziția soarelui la apus și răsărit, însă peste tot poți găsi ceva interesant de fotografiat, iar lumina nu va înceta să te surprindă. Când am fost acolo, în luna octombrie, trebuia să profiți de fiecare moment al zilei. Când te așteptai mai puțin cerul devenea mai interesant, iar când te pregăteai minuțios pentru apus, de multe ori rămâneai dezamăgit. Așadar scopul acestor excursii exclusiv fotografice este de explorare continuă a zonei, cu sau fără prea multă planificare în avans.
Dacă, în schimb, îți propui să faci o excursie mai lungă, spre exemplu Malaezia și Singapore, iar scopul tău principal este să trăiești printre localnici, să te bucuri de o nouă cultură și să fotografiezi printre picături, aici putem să te încadrăm la fotografia de călătorie, iar aceasta are nevoie de mult mai multă planificare.
#3 Stabilește bugetul și încadrează-te în el
După ce ai cumpărat biletul de avion, tot ce rămâne e cercetare. De îndată ce vei avea un buget pe care vrei să îl investești în călătoria ta fotografică, poți începe să te gândești și la restul lucrurilor ce pot fi rezervate în avans: cazare (hoteluri / B&B / hosteluri), transport în cadrul locației (autobuz, tren, zboruri interne, feribot).
#4 Fă cât mai multe rezervări de acasă
Deși poate părea un pic lipsit de aventură, crede-mă, nu vrei să stai la coadă la bilete de autobuz 4 ore sau să umbli din hotel în hotel să găsești cazare. Rezervările pe care le faci de pe scaun, din fața calculatorului, nu te vor ajuta doar să stai liniștit, ci și să îți planifici minuțios călătoria. Cu cât știi mai multe lucruri în momentul în care pleci spre destinație cu atât mai puține surprize neplăcute vei avea. Noi facem un tabel global cu fiecare locație pe care vrem să o vizităm, cu numele, adresa și link-ul hotelului, numele fiecărei atracții turistice, pretul acestora, precum și mijloacele de transport între locații.
Pe lângă tabelul global, facem un plan detaliat de călătorie pentru fiecare locație în parte.
#5 Planifică, planifică, planifică
Aceste tabele trebuie să conțină tot ce ai rezervat și pus la punct până în acest moment, astfel încât să ai informația la degetul tău mic în orice moment. Crează documentele în google docs și selectează să fie disponibile și offline, astfel încât să le poți accesa și când nu ai acces la internet. Dacă știi că vei sta câteva zile în locuri fără electricitate, nu uita să le și printezi. De asemenea, descarcă hărțile de pe google și informațiile de pe wikipedia astfel încât să poți să le vizualizezi oricând. Dacă planifici minuțios fiecare pas al călătoriei, nu vei fi dezamăgit.
#6 Verifică ce trebuie să pui în bagaj
Gândește-te mai întâi cum vrei să călătorești: cu rucsacul în spate sau cu geamantanul după tine. Fiecare țară are specificul ei, așa că informează-te înainte să ajungi acolo despre cum e vremea și dacă ai nevoie de lucruri specifice pe care trebuie musai să le achiziționezi din țară.
De asemnea, trebuie să verifici obiceiurile locului. Spre exemplu, în templele musulmane nu ai voie să intri fără batic pe cap, iar în Vietnam trebuie să ceri permisiunea localnicilor înainte să îi fotografiezi. Fii pregătit pentru fiecare situație în parte.
#7 Bucură-te de fiecare moment
Nu îți uita camera foto într-un bagaj îndepărtat și nu o lăsa în urmă la hotel, amintește-ți de ce ești acolo. Deși putem avea zile în care simțim că ne-am săturat să cărăm rucsacul în spate, ia o pauză binemeritată și pune rucsacul din nou în spate ziua următoare. Când vei ajunge acasă, nu vei regreta.
Un workshop fotografic îți va consuma mai puțin timp dar îți va lua din plăcerea de a descoperi singur, nu condus de un fotograf și de pe scaunul unui microbuz, plăcerea de a călători. Și mai e si problema bugetului, depinde dacă vrei să faci mai multe excursii pe an și să te autoeduci în timpul în care nu călătorești sau crezi că e mai valoros să ai o singură excursie care să le cuprindă pe amândouă.
E o problemă de percepție și decizie personală, ce e cu adevărat important e să împachetezi și să pleci la drum.