Back to Top
Nor - Cer - Albastru - Romania - fotografie peisaj - portofoliu natura - CreArtPhoto

Sfatul fotografic #8 – Folosește modul manual

Când abia începi să îți iei zborul în ale fotografiei, vei fi indus în eroare de informațiile pe care le găsești despre cum să folosești aparatul de fotografiat. Una dintre cele mai mari dileme este dacă să folosești modul manual vs semi-automat. Îți voi explica mai departe ambele variante și motivația pe care o am în a-ți recomanda, cel puțin pentru perioada de început, modul manual.

Ce este modul semi-automat?

Nu vă voi plictisi explicându-vă ce înseamnă modul automat, pentru că orice utilizator al unui aparat foto știe să îl folosească, chiar și cei ce fac imagini cu telefonul mobil. Dacă, însă, decizi să evoluezi în fotografie, modul automat nu mai este o opțiune, pentru că ești la mâna aparatului și asta înseamnă că ai dat mână liberă tehnologiei să gândească pentru tine. O variantă foarte bună pentru a începe să înțelegi cum poți să creezi imaginea pe care ți-o imaginezi este modul semi-automat.

Sony A7II, aparat foto, modul manual vs semi-automat

Așadar sunt două variante ale modului semi-automat pe care le vei folosi cel mai des:

Modul pioritate de diafragmă (A)

#1 îți setezi singur diafragma (sau numarul f)

#2 aparatul găsește expunerea cea mai bună modificând pentru tine ceilalți doi parametri (viteza de deschidere a cortinei și ISO). Poți seta ISO să rămână la o valoare fixă, dar fii atent tot timpul la viteza obturatorului. Dacă timpul de expunere este prea lung, riști să ai imagini mișcate, caz în care poți mărești ISO, să reglezi diafragma sau să te ajuți de un trepied.

De reținut și folosit!

#1 în special pentru subiecte preponderent statice sau unde viteza de deschidere a cortinei nu contează: portrete, peisaje

#2 când vrei să te joci cu profunzimea de câmp

 Modul prioritate declanșator (S)

#1 îți setezi singur viteza cu care se deschide obturatorul

#2 aparatul găsește expunerea cea mai bună modificând pentru tine ceilalți doi parametri (diafragma și ISO). Poți seta ISO să rămână la o valoare fixă, dar fii atent tot timpul la diafragmă. Dacă aparatul a ajuns la diafragma minimă a obiectivului (numărul f cel mai mare) și nu poate umbla la ISO, te poți trezi cu imagini subexpuse.

De reținut și folosit!

# în special pentru subiecte în mișcare: sport

 Ce este modul manual (M)?

Spre deosebire de modurile semi-automate unde ai o oarecare flexibilitate în a-ți seta singur ori diafragma, ori viteza cu care se deschide cortina, în modul manual aparatul face în totalitate ce spui tu. Triunghiul expunerii rămâne la latitudinea ta.

Așadar, multă lume e tentată să recomande începătorilor să pornească la drum cu modul semi-automat, care ne face viața mai ușoară, cel puțin din punct de vedere tehnic.

Recomandarea noastră: modul manual vs semi-automat

Din experiență proprie, însă, îți recomand folosirea modului manual din mai multe motive:

#1 este singurul mod în care vei învăța triunghiul expunerii – nu poți să ai imagini reușite folosind modul manual dacă nu cunoști expunerea;

#2 pentru că vei învăța esența expunerii, cum să te folosești de ea și cum să gândești în timp ce fotografiezi – în loc să fii un roboțel care compune ce vede în fața ochilor vei gândi imaginea înainte să apeși declanșatorul. Cu cât înveți mai devreme să fii atent la setările aparatului înainte să începi să fotografiezi cu atât mai repede vei evolua;

#3 vei ajunge acasă cu imagini subexpuse sau supraexpuse și asta te va face să progresezi – experimentând vei învăța, să nu îți fie frică niciodată de eșec;

#4 îți va fi mai ușor la postprocesare pentru că ai o expunere constantă de-a lungul întregii sesiuni foto – dacă fotografiezi o aniversare și vei să procesezi rapid imaginile, îți va fi mult mai ușor să prelucrezi o imagine și să aplici setarile întregii serii;

#4 pentru că vei putea fi creativ doar după ce știi toate dedesupturile tehnice ale procesului fotografic și ale aparatului pe care îl folosești. Doar după ce vei lăsa în spate partea tehnică poți să începi să te gândești cum să faci să transpui viziunea ta într-o imagine și vei ști fără ezitare cum să faci asta.

Dacă tot ai nelămuriri în legătură cu modul pe care vrei să îl folosești, EXPERIMENTEAZĂ. Cu toții suntem diferiți și asta ne face speciali!

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply