Back to Top
Vulcanii Noroiosi - Romania - minimalist - fotografie peisaj - porotofoliu natura

Fotografie sau artă digitală? Cum ne definim munca

Te-ai întrebat vreodată în ce categorie se încadrează arta pe care o practici cu atâta interes? Eu mă întreb destul de des, și nu din dorința de găsi un termen să o definesc, ci pentru că nu vreau să-mi transform fotografia în așa numita artă digitală. Nu mă înțelege greșit, nu am o problemă cu arta digitală, dar am o problemă cu prezentarea acestei arte sub numele de fotografie.

Ce anume la arta digitală mă deranjează…

… și mă face să o consider diferită de fotografie?

La urma urmei, este o altă formă a artei, menită să exprime viziunea artistului, fără a conta dacă este digitală sau analoagă, tipul de echipament folosit, etc. Arta este expresia creativitații umane, având ca scop producerea unei lucrări care să fie apreciată pentru frumusețea și puterea sa emoțională, atât de către artist, dar cu atât mai mult de către cei ce o privesc.

Dacă arta e artă indiferent de modul în care este produsă, de ce post procesarea dusă la extrem prin îmbinarea mai multor fotografii, sau a elementelor din imagini fără legătura intre ele, se detașează așa de mult în mintea mea de fotografie, încât o consider un gen artistic aparte, complet diferit de fotografie, așa cum se înțelege din definția clasică a acestui cuvânt. Post procesarea face parte din fotografia mea, în schimb pot număra pe degetele de la o mână de câte ori am înlocuit cerul într-o imagine sau am importat elemente din alte cadre pentru a-mi duce la bun final viziunea acelei fotografii.

Când are loc tranziția de la fotografie la arta digitală?

Care este punctul în care o imagine se transformă în altceva?

Vulcanii Noroiosi - Romania - minimalist - fotografie peisaj - porotofoliu natura

Miscare

În mintea mea, fotografia devine artă digitală atunci când iei cadrul și îl transformi în cu totul altceva, atunci când imaginea inițială face partea din rezultatul final, dar transformarea este atât de majoră sau atât de diferită, încât cu greu mai deosebești cadrul inițial de imaginea finală. Fotografiile mele nu sunt preluate direct din cameră, ci sunt fisiere RAW, developate digital, cu ajustări mai mult sau mai puțin majore, care să reflecte viziunea mea asupra cadrului, dar în accepțiunea mea aceasta rămâne tot o fotografie, cadrul inițial nu a suferit modificari majori, toate elementele capturate de senzor sunt prezente în rezultatul final.

Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că sunt nenumărate moduri de a face artă, fotografia și arta digitală se numără cu siguranță printre ele. Atât timp cât ești fericit cu rezultatul final, nu contează ce cred eu, Raluca, sau oricine altcineva. Dacă ești mândru de munca ta, de rezultatele tale, continuă să faci ceea ce îți place, indiferent că o numești fotografie sau artă digitală.

 

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply