Back to Top
planifica anul ce va urma - plaja-storsandnes - lofoten - Norvegia - forme - calatorie - fotografica

Sfatul fotografic #4 – Fă-ți planul pentru anul ce va urma

Fiind mai visătoare de fel, niciodată nu am luat în considerare opțiunea de a pune direcții și puncte cheie pe care intentionez să le ating, considerând mai degrabă că voi lua decizii pe parcurs. Însă, în ultimii doi ani, împreună cu fotografia, a venit și o oarecare descoperire a sinelui. Consider că arta de a captura imagini, ca orice altă metodă de exprimare artistică, poate fi îmbunătățită semnificativ prin analiza amănunțită a ceea ce ai realizat, tragerea unor concuzii și proiectarea în viitor a unor deziderente ce te vor ajuta să evoluezi.

Detalii - Plaja Unstad - Lofoten - Norvegia - nisip - bolovani - fotografie peisaj - farnorth

Detalii

Așadar, sfârșitul de an pare un moment propice pentru analiza portofoliului anului ce tocmai s-a scurs. Ai ocazia să tragi o linie linie la sfarsitul lucrurilor de care ești mândru și să scrii cu roșu punctele despre care consideri că pot fi îmbunătățite. Așadar setează-ți obiectivele pentru noul an în câțiva pași simpli.

#1 Aruncă un ochi peste imaginile care ți se par a fi chintesența acestui an

Evoluția portofoliului fotografic este esența muncii noastre și spune multe despre pașii pe care i-am făcut de-a lungul timpului. Pe măsură ce deprindem abilități noi, trebuie să putem observa o îmbunătățire a produsului final. De asemenea, știind cât de critici suntem în general cu noi înșine, cu siguranță am avut în cap niște lucruri la care trebuia să lucrăm, dar pe care nu am reușit să le atingem.

Și, deși reflectăm la evoluția noastră cu fiecare fotografie pe care ajungem să o prelucrăm, o retrospecție asupra portofoliului anului curent va avea cu siguranță un efect pozitiv asupra noastră și ne va ajuta să punem ținte pentru anul ce va urma.

#2 Trece totul pe o foaie de hârtie

Foaia de hârtie este clar depășită, drept urmare, orice fel de listă, chiar și electronică, ce îți poate oferi o viziune obiectivă asupra evoluției tale și poate crea pași asupra direcției pe care o vei urma, va fi folositoare!

De ce cred că e important să scrii gândurile?

Pentru că te fac să tragi niște concluzii, ce îți vor fi utile în construirea planului pentru anul ce va urma.

Pont! Este important să scriem și realizările pe care le-am avut, sunt la fel de importante sau poate mai importante decât minusurile. Nu vrem să fim descurajați în a mai face fotografii pentru că avem în cap doar ce nu e perfect și ar putea fi îmbunătățit. Vrem să fim mândri de ce am realizat și să facem un plan pentru evoluția noastră artistică viitoare.

#3 Scrie rezoluția pentru anul viitor

După ce ai tras concluzii cu privire la anul ce tocmai s-a scurs, gândește-te unde ai vrea să fii pe timpul acesta, anul viitor. Poate vrei să îți îmbunătățești tehnica de prelucrare a imaginilor, să afli mai multe despre compoziție, să faci un curs de design sau să călătorești în jurul lumii un an de zile pentru a face fotografii. Oriunde ai vrea să ajungi trebuie să construiești un plan ce te va duce acolo.

#4 Împărtășește

Pentru că tot e luna în care trebuie să împărtășim ce avem cu cei din jurul nostru, fă din rezoluția ta un moment de conversație cu cei ce îți înțeleg pasiunea. Să construiești un plan e ușor, ce e greu este să relizezi ce ți-ai propus. Și cine e mai potrivit să te tragă de mâneca dacă ți-ai încălcat promisiunile? Cel mai probabil tot cei ce îți sunt aproape.

#5 Fii flexibil

De multe ori, când facem un plan, suntem tentați să nu îi depășim marginile. Ori tocmai ăsta e farmecul unui plan, să îl adaptezi pe măsură ce te îndrepți cu pași repezi spre ținte. Poate ți-ai propus să te avânți în fotografia de portrete și ți se oferă o oportunitate grozavă să călătorești prin lume. Adaptează planul pe măsură ce îl execuți, cu condiția să îți asumi deciziile.

Bineînțeles vom pune și noi în aplicare pașii de mai sus, așa că săptămâna viitoare venim cu rezoluția CreArtPhoto pentru anul 2017.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply