Back to Top
cascada balea transfagarasan fagaras creartphoto

Sfatul fotografic #5 – Tot ce trebuie să știi pentru imagini cu adevărat clare

De câte ori ne-am întors acasă de la o sesiune foto care părea perfectă la fața locului, ca să realizăm că o mare parte din imaginile noastre nu sunt clare? Mie unul, de suficiente ori. Cu siguranță ți s-a înâmplat și ție, sau ți se va întâmpla, de aceea am decis să pun laolaltă toate aspectele de ordin tehnic care ar putea fi vinovate pentru neclaritatea imaginilor tale.

În primul rând îți voi aduce aminte că nu este nimic rău în a greși. Cu toții o facem mai devreme sau mai târziu, important este să învățăm ceva de pe urma acestor greșeli.

1. Stai nemișcat

tot ce trebuie sa stii pentru imagini clare - stai nemiscat - umbra - vulcanii noroiosi - paclele mari - buzau - romania

Poate că acest prim punct pare evident atunci când te gândești activ la această idee. Din păcate, nu toată lumea realizează mișcarea pe care corpul uman o are chiar și atunci când încerci să stai complet nemișcat. Oricât de mult te-ai strădui, nu vei reuși să elimini complet această pendulare, dar o poți combate printr-o poziție corectă. În primul rând picioarele trebuie depărtate, iar genunchii ușor flexați (presupunând că imaginea necesită să stai în picioare). Coatele strânse bine la piept cu mâna stângă susținând obiectivul din partea de jos. Mâna dreapta strânge ușor grip-ul camerei, iar arătătorul apasă lin, dar ferm, declanșatorul. Controlul asupra poziției, în special atunci când timpii de expunere sunt mai lungi, vor asigura că mișcarea corpului tău nu contribuie la diminuarea clarității.

2. Focalizează pe subiect

De câte ori ți s-a întâmplat ca subiectul sa fie neclar, dar fundalul clar? Ei bine, cauzele pentru această situație pot fi multiple, dar sursa lor este mereu aceeași, și anume neințelegerea aparatului și a modurilor de focus pe care acesta le oferă. De aceea este important să citești manualul utilizatorului și să experimentezi cu diversele moduri de focus. În general, pentru subiectele statice, se foloseste modul single focus, denumit AF-S la aparatele Sony (pentru alte mărci sau modele, te rog verifică manualul de utilizare al aparatului).

Punctul de focus poate fi setat pe unul din modurile manuale, astfel încât să îți permită controlul cât mai fin asupra zonei din imagine pe care vrei să plasezi clarul. Astfel, vei fi tot timpul sigur că punctul pe care poziționezi clarul va fi cel pe care îl alegi tu și nu cel pe care îl consideră camera a fi potrivit (atunci când ești într-un mod automat).

3. Profunzime de câmp incorectă

Am vorbit mai sus despre focalizarea incorectă, în afara subiectului, si de aici o claritate aparent slabă. Dar dacă am dori ca aproape totul să fie într-un clar acceptabil, de la prim plan la fundal? Acest aspect artistic se obține folosind un număr f cât mai mare, deci o diafragmă cât mai închisă. Astfel, planul profunzimii de câmp crește în adâncime, permițând o claritate acceptabilă de la prim plan (sau subiect) până la fundalul cel mai îndepărtat. O diafragma cu o valoare în jurul lui f/11 sau f/16 te va ajuta să maximizezi profunzimea de câmp pentru un clar cât mai adânc. Ai grijă la difracție, efectul negativ al folosirii unei diafragme foarte închise, care îți poate afecta în mod neplăcut claritatea imaginii.

imagini clare - profunzime de camp - cascada balea - transfagarasan - romania - fotografie peisaj - miscare - expunere lunga

În imortalizarea acestei scene am pus focusul pe prim plan și am folosit diafragma f/8, fără să realizez că fundalul va fi ușor neclar. Dacă aș fi schimbat setările aparatului și aș fi folosit un punct de focalizare aflat între prim-plan și fundal, împreună cu un număr f mai mare, întreaga scenă ar fi fost într-o claritate acceptabilă.

4. Folosește trepiedul

Presupunând că elementele din imaginea ta sunt statice, cea mai simplă soluție pentru problema clarității este să folosești un trepied.

greutatea - echipamentului - fotografic - imagini clare - fotograf - ionut - micu - echipament - fotografic - fotografie - peisaj - creartphoto

Deși trepiedul e o piesă a echipamentului fotografic pe care ne dorim să o lăsăm acasă, de cele mai multe ori din cauza greutății, el are un cuvânt important de spus în ceea ce privește claritatea imaginii finale.

Acesta va sigura poziția fixă a aparatului, eliminând estomparea cauzată de mișcare, oferind chiar posibilitatea folosirii unui timp de expunere lung. Din păcate acest beneficiu vine cu un sacrificiu, și anume căratul trepiedului cu tine – citește și acest articol pe aceeași temă. Nu există sfat alternativ pentru acest aspect, dar dacă vrei imagini cu adevărat clare, atunci trebuie să poți face acest compromis.

5. Curăță-ți obiectivele periodic

Nici nu ai idee câți turiști văd în locurile în care fotografiez, cu aparate de toate felurile, care au elementul frontal al obiectivului plin de urme, pete, stropi uscați de apă, praf transformat în noroi, grasimi de la cârpa sau tricoul cu care au șters sticla obiectivului, etc. Toate aceste obiecte străine, aparent benigne, afectează în mod direct claritatea imaginii tale. Rezolvarea este destul de simplă, prin folosirea unei microfible de bună calitate și a unei soluții special concepute pentru curățarea obiectivelor. Aceste două produse nu ar trebui să lipsească din trusa niciunui fotograf.

Cam atât momentan. Nu ezita să revii pentru următoarele sfaturi de fotografie.

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply