Back to Top
reine-lofoten-norvegia - a photographic jurney - landscape - travel - photography - calatorie fotografica

Lofoten, Norvegia – o călătorie fotografică

Noi toți (fotografii de peisaj) visăm să mergem în locuri binecunoscute pentru peisajele spectaculoase pe care le oferă. Planificăm cu atenție fiecare detaliu pentru ziua în care speranța se va culmina cu o neașteptată realitate. Și când vedem fotografiile celor ce au fost acolo, avem tendința de a crede că tot ce ne lipsește pentru un portofoliu bun sunt niște fotografii acolo, unde toată lumea merge, unde e greu să ratezi.

Greu să ratezi, da, dar la fel de greu să fii diferit.

Și te întrebi, de ce să fiu diferit?

Pentru că asta înseamnă fotografia, puterea viziunii personale, și totuși asta tindem atât de des să uităm… Uităm de ce am pus prima dată mâna pe aparat, de ce am decis să facem efortul de a ne trezi dimineața devreme și de a ajunge acasă seara târziu, uităm că fotografia e o formă de artă, alimentată de unicitatea fiecăruia dintre noi.

Cu cât locul în care dorim să mergem este frecventat de fotografi celebri, ale căror fotografii ne inspiră la fiecare pas, și cu cât imaginile pe care le vedem pe canalele de socializare sunt mai deosebite, cu atât avem tendința să credem că locul acela e special, deci și fotografiile noastre vor fi la fel. Nimic nu poate fi mai greșit. Desigur, un loc fotogenic ne poate ajuta să găsim mai multe portițe pentru fotografiat, însă imaginea finală depinde în totalitate, ca și până acum, de tine.

Dacă ar fi să îți dau un singur sfat înainte să îți împachetezi aparatul și să pleci la drum este să nu te entuziasmezi că locul îți va aduce fotografiile pe care ți le dorești, ci să fii pregătit să muncești pentru ele.

lofoten calatorie fotografica - traseu - km parcursi - cazare - clima

Scopul călătoriei

Scopul nostru, desigur, fotografic.

Speranțe

#1 fiind înconjurați de natură, imagini bune vor fi la tot pasul;

#2 să vedem aurora boreală;

#3 să să ne dezvoltăm simțul și ochiul fotografic;

#4 să avem două săptămâni la dispoziție în care să facem exclusiv fotografie – ceea ce ne va da o savoare a vieții de fotograf.

Lofoten o călătorie fotografică

Am început călătoria din Finlanda și am străbătut toate cele 3 țări nordice ca să ajungem la destinația finală, Lofoten. Drumul până aici? Pustiu, dar de o sălbăticie unică. Case ici și colo, un soi de stepă pe alocuri împădurită și un drum sinistru ce din când în când te aducea față în față cu un alt călător. Peisaje desprinse din poveste și o liniște greu de descris în cuvinte. Oare cum ar trece timpul dacă ar trebui să îl petreci aici? Anii ar mai părea că trec la fel de repede ca zilele sau o zi ar fi la fel de lungă cât un an? Greu de spus…

De îndată ce am intrat în Norvegia, lucrurile au început să prindă viață. Case frumos colorate și amplasate cât mai în mijlocul naturii au început să ia locul peticelor goale de pământ din Suedia. Asta doar pentru că proximiatea mării face clima mult mai blândă. Drept urmare, temerile noastre despre frigul de dincolo de cercul polar, au fost spulberate.

Nu e zi care să nu treacă în care să nu descoperim ceva despre noi, despre fotografie, despre locurile în care mergem. Când eram liceeni aveam o profesoară de literatură care ne spunea că pentru a atinge un nivel maxim de cunoaștere trebuie să străbați o călătorie inițiatică, care, ca orice călătorie, are urcușuri și coborâșuri, dar va duce, în cele din urmă la o cunoaștere a sinelui. Poate acesta este un mic pas spre această cunoaștere.

Obiective fotografice interesante

Odată ajunși în Lofoten orice loc poate deveni un subiect ce merită exploatat, deci din punctul nostru de vedere nu sunt locuri în care trebuie sau nu trebuie să mergi. Orice drum poate duce într-un loc interesant care îți poate tăia răsuflarea. Totuși sunt câteva obiective pe care merită să le atingi și pe care ți le recomandăm mai jos.

Trebuie să spunem însă, că datorită locului in care am fost cazati (Hamnøy), am explorat mai mult partea sudica a insulei, probabil că mai sunt și alte locuri ce merită vizitate, mai sus de Leknes.

Pentru răsărit

Å

Punctul cel mai sudic al insulei, însă și cel mai încărcat de emoție și istorie, dar nu atât de interesant din punct de vedere fotografic. Dacă ar fi un singur loc pe care ar trebui să îl sar pentru următoarea călătorie, cred că ar fi satul Å. Pe cât de interesant e din punct de vedere turistic (pe timp de vară veti gasi deschise Norwegian Fishing Village Museum și Lofoten Stockfish Museum), nu am găsit nimic care să ne tenteze din punct de vedere fotografic. Însă, tocmai asta e frumusețea fotografiei, fiecare dintre noi are propria viziune. Deci ce poate să fi fost fără interes pentru noi, poate prezenta o mare oportunitate pentru tine. Așadar nu ezita să încerci punctul cel mai vestic al Norvegiei, chiar dacă doar pentru a simți farmecul vremurilor de altă dată.

A - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - oras pescaresc

Orasul Å

Reine

Cu siguranță unul dintre cele mai pitorești sate pescărești din Lofoten și nu neapărat când vrei să îl privești de aprope ci, mai degrabă, când îl admiri de la depărtare. Căsuțele roșiatice, frumos aliniate stau supuse la poalele muntelui.

Sat Pescaresc - Reine - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - case - munte - rasarit - fotografie peisaj - farnorth

Reine

Recomandare: de aici poți face un traseu către Reinebringen dacă ești curajos. Drumul era închis în octombrie 2016, dar tocmai se amenaja un nou traseu care să facă urcușul mai sigur. Deși o distanță de urcat relativ mică (1km), altitudinea pe care trebuie să cucerești este de aproximativ 400 de metri, iar drumul actual este greu, alunecos și abrupt.

Dacă decizi să nu te avânți pe traseul către Reinebringen, cum ieși din Reine înainte de prima curbă, poți să urci spre rezervorul de apă al satului pescăresc. Nu vei găsi un traseu marcat până acolo, doar îndrăznește să te abați de la șosea și să explorezi un pic înspre stâncile golașe. Vei rămâne surprins despre câte are insula să îți ofere.

Sakrisøy

Un sat destul de mic, dar un pic atipic. Locul caselor roșii a fost luat de o adunătură de locuințe galbene, iar muntele ce le încununează e unul dintre cei mai spectaculoși din zonă și reprezintă, de multe ori, centrul fotografiilor din Lofoten. 

Ponton - Sat - Sakrisøy - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - Case - pescaresti - fotografie peisaj - farnorth

Ora magica

Recomandare: de aici poți cupăra pește proaspăt sau să iei o gustare tradițională – la pescăria Anitei.

Hamnøy

Satul Hamnøy are o semnificație aparte pentru noi pentru că a fost casa noastră pe parcursul călătoriei din tărmurile nordice. Ne-am bucurat de culoarea cerului înainte de răsărit timp de 14 zile, am admirat calea lactee și am sperat la aurora boreală, aici am trăit ca pescarii în căsuțe din lemn și ne-am bucurat de fiecare privire pe care o aruncam pe geam. Imaginile pe care le-am surprins aici au, pentru noi, mult mai multă emoție, decât oricare altele.

Hamnøy - Lofoten - Norvegia - fotografie peisaj - farnorth - case pescaresti - repetitie

Repetitie

Nusfjord

Unul dintre cele mai grozave locuri pentru fotografierea caselor pescărești, Nusfjord te va surprinde plăcut. Poți să te pierzi pe verandele căsuțelor cu vedere la mare și să testezi zeci de compoziții care să surprindă farmecul locului. 

Nusfjord - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - bolovani - mare - case pescaresti - fotografie peisaj - farnorth

Nusfjord

Până însă să ajungi aici, vei fi surprins de spectaculozitatea peisajului. Munți stâncoși cu o textură neobișnuită ce se oglindesc în lacuri cristaline și un drum șerpuit ce scoate la iveală, în cele din urmă, acest mic sătuc cu multă personalitate.

Munte - Drum - Nusfjord - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - fotografie peisaj - farnorth

Drum fara sfarsit

Pentru apus

Plaja Kvalvika

Kvalvika este plaja la care ajungi cel mai greu însă, cu siguranță, merită efortul.

Reflux Plaja Kvalvika - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - fotografie peisaj - farnorth

Reflux

Cel mai ușor drum până la ea este de aproximativ o oră, o oră și jumătate, distanța parcursă este de 2 km și creșterea în altitudine este relativ mică – aproximativ 200 de metri. Ca să ajungi aici tot ce trebuie să faci este să străbați cele două podețe spre Fredvang si apoi să ții drumul până vezi o parcare pe sânga. De acolo vei vedea un idicator spre plaja Kvalvika. 

Plaja Ytresand

Dacă privești locul de jur împrejur vei putea observa că nu doar plaja cu nisip auriu reprezintă un punct fotografic interesant, ci tot ce e de jur imprejurul ei. Ca de obicei, e suficient să privești mai departe de ce e chiar în fața ta, și vei rămâne profund surprins.      

Plaja Ytresand - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - pietre - mare - fotografie peisaj - farnorth

Plaja Ytresand

Plaja Rambergstranda

Înconjurată de munți și cu acces auto facil (chiar pe șoseaua E10), Rambergstranda este un loc perfect pentru apus. Dacă ești în pană de idei și ți-ai petrecut toată ziua pe drum fotografiind, poți să te oprești în drum spre casă și să te bucuri de nisipul auriu și de briza mării.

plaja-rambergstranda - lofoten - norvegia - lofoten calatorie fotografica - calatorie - fotografica - piatra - munte

Smaralde

Plaja Skagen

La doar câțiva kilometri distanță de Rambergstranda, vei mai găsi o plajă tot pe marginea drumului. Plaja Skagen are un farmec și o sălbăticie aparte datorită muntelui ce se întrezărește în zare, iar pe lângă vecina sa, nisipul este mult mai curat și fără alge, ceea ce te va încânta cu siguranță.

Plaja Skagen - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - mare - expunere lunga - munte - fotografie peisaj - farnorth

Sublim

Plajele Myrland & Storsandnes

Așezate una lânga alta, cele două plaje sunt complet diferite. Plaja Myrland este mică și sălbatică înconjurată de pășuni și ceva case răsfirate

Myrland- Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - case - calatorie - fotografica

Myrland – De jur împrejur

iar Storsandnes  este mult mai lungă și mai lată, înconjurată din toate părțile de munții golași. Dacă la prima plaja poți întrezări niște case de jur împrejur, când ajungi la Storsandnes totul este pustiu, dându-ți ocazia să surpinzi un peisaj mai dur, dar la fel de interesant.

plaja-storsandnes - lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - forme - calatorie - fotografica

Forme din valuri

Plaja Haukland

Frumusețea acestui loc nu este ușor de egalat, iar ce face această plaja deosebită este râul ce se scurge din vârful munților și trece chiar prin mijlocul plajei. Mai mult decât atât, dacă îți continui drumul un pic mai departe vei avea ocazia să treci printr-un vechi tunel ce duce la un mic sătuc pe malul mării, chiar lângă plaja Uttakliev, iar dacă decizi să te aventurezi pe muntele din spatele plajei, vei fi surprins de lacuri cristaline și vârfuri golașe. O adecărată desfătare pentru ochi și pentru minte.

Plaja Haukland - Lofoten - Norvegia - lofoten calatorie fotografica - fotografie peisaj - calatorie - mare - munte - farnorth

Apus plaja Haukland

Plaja Unstad

Faimoasă nu doar printre sulferi ci și printre fotografi pentru pietrele rotunde ce oferă, de multe ori, un prim plan deosebit, plaja Unstad este un loc în care poți îți poți petrece o zi întreagă. Dacă străbați plaja și mergi spre munte, poți face un traseu spre Rezervația naturală Eggum. Drumul e perfect pentru o plimbare de dimineață.

Plaja Unstad - Lofoten - Norvegia-lofoten calatorie fotografica - bolovani - rotunzi - fotografie peisaj - farnorth

Plaja Unstad

Solitudinea și silențiozitatea locurilor prin care am trecut e impresionantă pentru orice călător ce e obișnuit cu agitația dată de suprapopularea zonelor urbane. Iar sălbăticia peisajelor te lasă cu gura căscată.

Lofotenul e plin de surprize și fiecare loc pe care îl explorezi aduce cu sine noi peisaje. Totul este atât de virgin și sălbatic încât fiecare loc poate reprezenta o nouă oportunitate. Tot ce trebuie să faci este să rămâi curios.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Comments: 1

Leave a reply