Critică: Învață să ții corect aparatul foto
Un aspect care îmi atinge mai mereu o coardă nervoasă, poate din pricina obsesiei mele compulsive asupra detaliilor, sau poate pentru că am făcut în trecut aceeași greșeală, este poziția incorectă a aparatului foto atunci când îl ținem în mână. Nimic nu îmi pare mai nenatural ca mâna stângă, ce în mod normal ar trebui să susțină obiectivul din partea de jos, se află poziționată incomod, agățând inelul de zoom sau focus din partea de sus, de cele mai multe ori cu două degete, mare și arătător.
Poziția aparatului trebuie folosită în avantajul tău, mai multe puncte de susținere se vor traduce în efect de mișcare redus indus imaginilor tale. Cu alte cuvinte, o priză corectă a ansamblului foto îți va permite timpi de expunere mai lungi, fără folosirea unui trepied. Deci imagini mai clare, lipsite de blur de mișcare.
Deși pentru a-mi ilustra punctul de vedere am folosit un obiectiv de dimensiuni mai mari în imaginea de mai sus, aceeași tehnică trebuie aplicată indiferent de distanța focală sau gabaritul obiectivului. Coatele ce nu oferă punct de sprijin, pe genunghi dacă te afli într-o poziție joasă, sau la nivelul pieptului atunci când stai în picioare, precum și mâna stangă ce agață obiectivul în loc să-l susțină, conduc la o poziție vicioasă, ce lucrează în dezavantajul tău.
Pe de altă parte, atunci când foloseși corpul în avantajul tău, îți va fi mult mai ușor să susții corespunzător greutatea ansamblului de fotografiat.
Poate părea o critică sau un sfat pe care toți fotografii îl știu din oficiu, dar vei fi surprins de cât de des văd oameni în poziții incorecte, a căror fotografie ar avea o calitate mai bună dacă ar folosi o tehnică corespunzătoare. Așa că data viitoare când ieși la pozat, nu uita să-ți controlezi poziția.