Back to Top
Fumegand - Tre Cime din Lavaredo - Dolomites - Munti - ceata - fumega - albastru - senin - varfuri - fotografie peisaj - fotografie calatorie - creartphoto

Ce îti propui și ce obții dintr-o excursie fotografică

Orice fotograf, amator sau nu, își dorește să ajungă în acele locuri pe care le fotografiază toată lumea. Că sunt fiordurile din Norvegia, întinderile de sare din Chile, cascadele din Scoția sau rocile stâncoase ale Alpilor, cu toții râvnim să ajungem acolo.

Strângem bani, facem planuri și mai ales ne imaginăm ce fotografii putem captura. Însă, în era digitală, nu te mai poți limita doar la a-ți imagina. E suficient să deschizi un canal photo: 500px, Flickr, Instagram și vei găsi sute de imagini din locurile pe care vrei atât de mult să le fotografiezi.

Și, dacă până acum un an, primul lucru pe care ți l-aș fi propus ar fi fost să te inspiri din munca altor fotografi ca temă pentru locurile pe care vrei să le vizitezi, acum îți recomand cu ardoare să nu faci asta.

Probabil că deja te-am făcut curios… însă e foarte simplu.

Căutând fotografiile după locație vei găsi, cu mici excepții, aceleași două/trei cadre trase de zeci, chiar sute de ori de persoane difierite, bineînțeles, cu mici ajustări – apus, răsărit, iarna, vara, cu ceață, în nori, modificări simple ale compoziției, etc.

Efectul de turmă pe care îl observăm din ce în ce mai des are, din păcate, numai dezavantaje, mai ales într-un mediu creativ, cum e fotografia. Văzând subiecte din unghiuri ce arată bine suntem tentați să replicăm aceeași imagine pe care am văzut-o deja pe canalele de socializare.

Și atunci, te întreb?

# Care mai e contribuția noastră, amprenta noastră personală asupra locurilor pe care le fotografiem dacă știm deja unde să punem trepiedul?

# Unde mai e frumusețea căutării, a introspecției, a relaționării cu peisajul fotografiat?

# Mai mult decât atât, unde e satifacția noastră personală?!

Faimosul fotograf american Ben Horn, petrece săptămâni întregi explorând marile parcuri naționale din America și arată în filmulețele lui marea de fotografi ce se adună ca oile în așa zisele locuri “fotogenice”. Acolo, cu siguranță, te vei întoarce acasă cu o imagine bună, și desigur nici nu contează că mai sunt alții zece ca tine ce fac exact aceeași fotografie.

Așadar îți propun să te gândești bine ce îți dorești, ca să știi ce obții dintr-o excursie fotografică. Dacă dorința ta este să vii acasă cu imagini bune, dar deja reprezentative și supra capturate de alți zeci de fotografi înaintea ta, atunci nu e greu să afli în avans care sunt cele mai bune locuri sau compoziții și să aștepți puțină culoare în cer care să facă locul al tău.

Însă, dacă îți dorești să surprinzi propria ta viziune, atunci nu îți rămâne decât să explorezi, să cercetezi, să îți formezi ochiul. Și da, cu siguranță nu vei ajunge acasă cu cele mai bune imagini, dar cele două trei ce ajung în portofoliul tău, te vor face mândru de fiecare dată când le privești.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply