Back to Top
artificii - pod - erasmus - rotterdam - olanda- rezolutie 2017

Olanda obiective fotografice (partea III)

În trecut, aproape întotdeauna, simţeam o oarecare melancolie când ma gândeam la locurile sau momentele ce au fost. Însă, săptămâna trecută ne-am achiziţionat prima noastră imprimantă foto, iar bucuria de a revedea locurile pe care le-am fotografiat a fost deplină. Desigur, mă bucuram şi până acum când vedeam imaginea finală, dar nu am crezut niciun moment că ideea de a ţine în mână acea fotografie poate fi atât de puternică.

Aşa că, ultima parte din călătoria noastră în Olanda, va fi povestită, cu siguranţă cu mai mult entuziasm şi pasiune. E ca şi cum aş fi fost, din nou, acolo.

Rotterdam

Dar să trecem la subiectul nostru şi ultima noastră oprire: Rotterdam.

Aici voi avea mai multe de povestit decât în orice alt loc din Olanda, pentru că Rotterdam ţipă din orice colt ARTĂ. Oriunde ai merge pe străzi, arhitectura modernă te întâmpină la tot pasul. Cred ca ai putea să îl numeşti lejer oraşul de vis al oricărui arhitect. Iar, supranumită de localnici “LEBĂDA”, podul Erasmus este de departe simbolul oraşului, care a dus arhitectura marilor poduri din Europa la un alt nivel.

Fiind distrus aproape complet în al doilea război mondial, reconstruirea oraşului a dus la o diversitate arhitecturală pe care nu o găseşti nicăieri în Olanda. Zgârâie norii de pe malul râului Nieuwe Maas, construiţi chiar în apropierea podului Erasmus, completează senzaţia de oraş cosmopolit.

Olanda Obiective Fotografice Partea 3, Apus pe podul Erasmus

Apus Rotterdam, Olanda

Toată lumea care ajunge la Rotterdam are ca prim obiectiv fotografic faimosul pod. Aşa că veţi găsi imagini de inspiraţie pe toate siteurile de fotografii. Ce vă pot sfătui, este să încercaţi multiple compoziţii ce vi se par ieşite din comun.  Podul are o arhitectură atât de interesantă şi forme atât de armonioase, încat este păcat să îl priveşti doar de la depărtare. Exploră, plimbă-te, încearcă diferite unghiuri, priveşte în sus, in laterale, în spate şi nu vei fi dezamăgit.

Olanda Obiective Fotografice Partea 3, Priveste in sus

Priveste în sus – podul Erasmus, Rotterdam

A doua experienţă foarte interesantă despre care vreau să îţi povestesc este focul de artificii din noaptea de revelion. Mulţi dintre voi, probabil, aţi experimentat măcar o dată acest minunat moment fotografic, dar pentru noi a fost o primă încercare.

Multe întrebări înainte de eveniment. Unde să ne aşezăm, de unde bate vântul, unde se duce fumul de la artificii, am căutat toata după amiaza încercând să găsim punctul, care ni s-a părut nouă, cel mai favorabil. Apoi a fost o adevărată aventură pentru că locul ales era pe celalat mal al râului  Nieuwe Maas, iar după cum vă puteţi imagina, pentru că se montau artificiile, şi podul era inchis. Aşadar, am fost nevoiţi să înconjurăm doua ore (intr-un sens) pe jos pentru a ajunge la locul cu cioata, dar a meritat fiecare secundă…

Sfaturile pe care le avem pentru tine sunt următoarele:

#1 foloseşte trepiedul şi telecomanda – pentru că focurile de artificii sunt, de cele mai multe ori :), noaptea – trebuie să fii pregătit pentru o expunere lungă. Pentru a obţine la final o imagine cât mai bună din punctul de vedere al zgomotului pe care ISO la valori mari îl introduce în fotografie, ar fi bine să mergi pregătit, cu trepied şi telecomandă. Dacă totuşi nu ai acest echipament la îndemână, încearcă să vezi dacă aparatul îţi permite o expunere decentă dacă ai trage din mână, sau dacă găseşti ceva pe care să poţi aşeza aparatul astfel încât să rămână nimişcat. Chiar şi aşa, trebuie să fii foarte atent în momentul în care apeşi declanşatorul. În cadrul unei expuneri lungi, orice mişcare, cât de fină ar fi, contează;

#2 vezi în ce direcţie bate vântul şi imaginează-ţi către ce direcţie se va îndrepta fumul de la artificii şi aşează-te în direcţia opusă. Dacă fumul va veni înspre tine îţi va strica imaginea. În loc sa surprinzi artificiile, vei surprinde cu siguranţă o mare de fum ce le va acoperi aproape în totalitate;

#3 treci pe modul BULB şi nu îţi fă prea multe griji din cauza expunerii. Mai important este să setezi camera astfel încât să poti vedea un scurt preview al fotografiei după fiecare declanşare. Asta te ajuta sa vezi rapid fotografia pe care ai tras-o şi ce poţi face să o ajustezi (ţii shutterul deschis mai mult, sau mai puţin, îţi plac artificiile cand sunt sus în aer sau când abia se declanşează – asta diferă de la locaţie la locaţie, de la compoziţie la compoziţie, de la viziune la viziune);

#4 întotdeauna, după ce ţi-ai stabilit compoziţia (ai setat aparatul, trepiedul după cum ai dorit înainte de a începe focul de artificii) trage o fotografie la expunerea pe care ţi-o doreşti la final. Astfel, daca ai o fotografie reuşită la care nu poţi ajusta expunerea, să poţi face asta ulterior în postprocesare prin suprapunerea celor două imagini;

#5 Bucură-te de moment! Nu sta stresat şi încordat, este sărbătoare, aşa că profită de atmosfera din jurul tău. Asta se va vedea cu siguranţă în fotografia finală.

Olanda Obiective Fotografice Partea 3, Erasmusbrug scanteiat fireworks holland rotterdam

Podul Erasmus scânteiat, Rotterdam

Sperâm că v-a plăcut aventura noastră fotografică şi vom reveni cu noi impresii din călătorii. Dacă aveţi impresii sau comentarii referitoare la experienţa noastră, am fi bucuroşi să le auzim. Aşa că, aşteptăm cu drag să ne contactaţi și să  ne urmăriţi pe Facebook sau pe Flickr.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply