Cum să-ţi îmbunătăţeşti fotografia
O întrebare pe care mi-o pun adesea (una dintre sutele de întrebări care îmi străfulgeră prin minte), câteodată chiar de câteva ori pe zi, este cum să devin mai bun în tipul de fotografie pe care îl practic.
Cum să trec la nivelul următor, atât din punctul de vedere al procesării cât şi din cel al compoziţiei?
M-am aşteptat până de curând să pot, sau să poată cineva, să-mi răspundă punctual, eventual cu “linie şi de la capăt” ce trebuie să facă un fotograf, amator aşa cum sunt eu, pentru a-şi îmbunătăţi arta. Din păcate, sau poate din fericire, nu există un răspuns unic, concret şi simplu care să se poate aplică tuturor, pentru că fotografia e în primul rând personală şi subiectivă şi în al doilea rând este un proces pe care fiecare dintre noi îl învaţă în propriul ritm, iar încercarea de a sări paşi în acest proces de învăţare nu va face decât să te întoarcă înapoi în punctul în care erai.
Cu toate acestea, nu înseamnă că nu pot scrie mai departe câteva idei generale pe care le poţi urma pentru a deveni mai bun, pentru a-ţi îmbunătăţi cunoştinţele despre fotografie sau, de ce nu, cultură generală.
Te sfătuiesc următoarele:
#1 În primul rând trebuie să înţelegi că fotografia este o artă, alături de desen, pictură, sculptură, etc. Şi, ca orice artă, se supune aceloraşi reguli artistice. Deşi subiectul în fotografie se găseşte în mediul înconjurător şi nu ne putem lasă purtaţi de imaginaţie în imaginile noastre (aşa cum unii pictori obişnuiesc să o facă), nu înseamnă că nu putem studia arta şi percepţia vizuală ca bază pentru fotografie. Principii precum echilibrul, forma, lumina, culoarea, mişcarea, dinamica se aplică tuturor artelor. Deci, recomandarea de la punctul 1 este să contempli arta în general. Mergi la muzee, expoziţii, târguri de artă etc., citeşte cărţi precum “Arta şi percepţia vizuală: o psihologie a văzului creator” de Rudolf Arnheim, “Forţă centrului vizual: Un studiu al compoziţiei în artele vizuale” de acelaşi Rudolf Arnheim, “Culoarea în artă” de Liviu Lăzărescu, “Compoziţia în pictură” de Mihaly Jeno Bartos, etc. Lista poate continua atât timp cât materialul se referă la şi analizează arta.
#2 Dacă la punctul anterior am sugerat studiul artei în general, acum voi recomandă meditaţia fotografiei în particular. Analizează imaginile fotografilor pe care îi admiri şi întreabă-te de ce “merg”, ce anume te atrage la ele? Compoziţia, momentul, emoţia, lumina, culoarea, simplitatea? Întreabă respectivul fotograf (dacă ai posibilitatea) despre gândirea din spatele deciziilor pe care le-a luat când a surprins acea imagine.
#3 Investeşte în experienţe, nu echipament. Tentaţia de a cădea pradă ideii că obiectivul X, corpul Y, sau filtrele cutare îţi vor face imaginile mai bune este greu de stăvilit. Înconjuraţi de tehnologie şi cu acces instant la informaţia despre noi gadget-uri, tindem să neglijăm faptul că nu echipamentul creează imaginile, ci persoana din spatele ocularului. Banii tăi sunt mai bine cheltuiţi într-o excursie fotografică, curs sau workshop foto (online sau în clasa). Experientă, cunoştinţele practice sunt cele care se adună şi care îşi vor spune cuvântul în produsul final pe care încerci să îl creezi.
#4 Tipăreşte-ţi imaginile. Ce poate fi mai minunat ca atingerea şi contemplarea creaţiei tale, nu pe un ecran retroiluminat, ci pe un mediu fizic, precum hârtia? Dacă nu ai obiceiul de a-ţi tipări imaginile, ar fi bine să începi să o faci. Satisfacţia rezultată, cel puţin din punctul meu de vedere, este mult mai mare ca 100 de like-uri pe Facebook sau Flickr. Imaginea tipărită reprezintă paroxismul în procesul de creaţie fotografică, acel rezultat tangibil pe care l-ai purtat de la nivelul de idee până la expunerea pe perete. Încearcă să tipăreşti acasă sau la un laborator specializat şi îţi garantez că nu vei regreta.
#5 Avem tendinţa câteodată să supraapreciem imaginile noastre, mai ales atunci când am petrecut un timp considerabil pentru a le captura. Important este să nu devii auto suficient, să ceri şi să obţii critică constructivă pentru fotografiile tale. Câteva fraze de la un fotograf cu experienţă te pot ajuta să corectezi obiceiuri sau idei pe care nici nu te găndeai că le ai.
#6 Nu în ultimul rând, îţi adresez imperativul “Nu renunţa!”. Este extrem de uşor să fii dezamăgit, în special când rezultatele nu sunt cele pe care le aştepţi. Tot ce trebuie să faci este să perseverezi, să înveţi din greşeli şi să continui să fotografiezi.
Sper ca ideile de mai sus să îţi fie de ajutor, iar dacă ai alte sfaturi pe care le consideri valoaroase, am fi onoraţi să le împarţi cu noi.