Back to Top
Mişcare - pod - Leisergracht - Amsterdam - obiective - fotografice - 2

Olanda – obiective fotografice (partea I)

Am meditat mult înainte de a scrie acest post pentru că nu ştiam ce anume să povestesc care să fie de folos vouă, cititorilor. Mi-am dat seama că, chiar înainte de a pleca în Olanda, am căutat peste tot pe internet un articol despre locaţiile ce merită fotografiate. La fel am procedat şi acum un an de zile când am plecat în China, şi din păcate nimeni nu scrie despre acest subiect. M-am găndit să fim noi primii, sperând că veţi putea folosi articolele noastre ca punct de plecare în explorarea eventualelor obiective fotografice înainte de a pleca în călătorii.

Mai jos am inclus link-uri către fiecare locaţie care, nouă, ni s-a părut interesantă şi metodele pe care le-am folosit pentru a căuta locurile cu interes fotografic înainte de plecare. Sper să vă placă experienţa noastră.


Fiecare dintre noi are tot felul de aspiraţii care, parcă, ne aduc la viaţă şi ne motivează să facem lucruri măreţe. Că este o casă, o maşină, o garderobă plină cu haine, o bibliotecă burduşită cu cărţi sau doar o vacanţă, cu toţii suntem motivaţi de ceva…

Pentru mine au fost mereu călătoriile. Henry Valentine Miller, un mare scriitor american, a spus la un moment dat: “destinaţia nu e niciodată un loc, ci, mai degrabă, un nou mod de a privi lucrurile”. Fiecare nou loc vizitat, fiecare contact cu o nouă civilizaţie, trezeşte ceva în tine. De aceea, consider că fiecare ţară pe care merg sa o văd, e o nouă experienţă.

De când am început sa facem fotografii, înainte de a vizita o locaţie, ne propunem obiective fotografice pe care ne  dorim să le atingem acolo. Căutăm locuri frumoase care merită fotografiate şi ne facem timp în agende să le descoperim. Până acum nu am făcut o excursie exclusiv pentru fotografie, însă ne-am propus să facem acest lucru în toamna anului acesta. În ceea ce priveşte Olanda, călătoria noastră s-a axat atât pe cunoaşterea unor locuri inedite, a oamenilor şi a culturii, cât şi imortalizarea peisajelor deosebite pe care întâlnim în drumul nostru.

Ne-am făcut temele de acasă şi am ales câteva locuri reprezentative în care am vrut sa mergem. Pentru căutarea efectivă a zonelor cu potenţial fotografic am folosit atât căutarea pe google secţiunea imagini cat si căutare pe site-urile de profil foto, însemnând Flickr şi 500px. Ce ne-a interesat în mod deosebit, nu a fost perspectiva din care au fost făcute fotografiile, ci exclusiv locurile cu peisaje interesante ce merită fotografiate. Ţin să subliniez aici că analizarea îndelungată a fotografiilor ce au fost făcute de alţii într-un anume loc poate influenţa major viziunea pe care o ai când ajungi acolo. Nu mă înţelege greşit, e bine întotdeauna  să ne inspirăm din munca celorlalţi fotografi, dar, cred că există un punct în care trebuie să ne desprindem şi să ne căutăm propria voce.

Amsterdam

Primul loc care ne-a atras din cautările online a fost faimosul pod din Amsterdam de pe strada Leidsegracht. Toate podurile din această zonă au o arhitectura interesantă, dar unul singur este pe colţ si are cinci canale, îl veţi recunoastre cu siguranţă. De ce este important sa căutaţi acest pod, şi nu altul, este faptul că având canale de trecere în toate părţile este foarte circulat şi nu permite parcarea bărcilor acolo. Acest lucru îţi dă un prim plan foarte curat şi îţi face munca mai uşoară. De asemenea, clădirile care sunt de o parte şi de alta a podului au o arhitectură foarte interesantă, ceea ce încadrează imaginea în spiritul locului. Dacă te-aş fi lăsat să ghiceşti unde este făcută fotografia, ai fi spus cu certitudine Olanda. 🙂

olanda obiective fotografice Mişcare pe strada Leisergracht, Amsterdam

Miscare – Strada Leisergracht, Amsterdam

Zaanse Schans

Al doilea obiectiv fotografic pe care ni l-am propus, şi ultimul despre care voi vorbi în acest post sunt morile de vânt de la Zaanse Schans. Sincer, nu aveam mari aşteptări de la de la acest mic orăşel de lângă Amsterdam, însă întreaga experienţă de acolo a fost plăcută. Zaanse Schans este un vechi oraş industrial cu miros de ciocoloată, iar dacă vremea de afară este plăcută este şi un loc minunat în care poţi petrecele lejer jumătate de zi bucurându-te de meleaguri tradiţionale olandeze. Noi am fost acolo chiar în prima zi de Crăciun şi, deşi era destul de aglomerat,  aveai suficiente opţiuni de a surprinde diferite perspective ale orăşelului înconjurat de apă. Casele păreau că sunt făcute din turtă dulce, iar fiecare morişcă de vânt reprezenta câte o mică fermă cu propria ei îndeletnicire: tăiatul lemnelor, măcinarea uleiului, florilor şi a condimentelor. De fiecare dată când îmi amintesc de Zaanse Schans, îmi vine în minte un singur lucru, minunatul miros de ciocolată.

olanda obiective fotografice creartphoto mori de vant olanda Zaanse Schans

Traditional – Zaanse Schans, Olanda

În posturile următoare voi povesti şi despre alte locuri interesante pe care le-am fotografiat în Olanda, aşa că, rămâneţi aproape.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply