Back to Top
malaezia obiective fotografice partea 1, petronas towers, rasarit, priveste in sus, kuala lumpur, turnuri gemene, petronas towers

Malaezia obiective fotografice (Partea I)

Cu toții am auzit câte ceva despre Malaezia, însă știm destul de puține până nu ajungem cu adevărat acolo.

Și, totuși, ce cunoaștem despre Malaezia?

Faptul că este una dintre cele mai dezvoltate țări ale Asiei, că marea majoritate a populației este de credință musulmană, că are o climă tropicală extrem de umedă și că este de o diversitate culturală rar întâlnită în alte țări. Aceste lucruri nu sunt atât de greu de aflat.

Ce aflăm când ajungem acolo?

Ce e însă mai interesant este să poți privi muncitori imigranți odihnindu-se la umbră, pe trotuare, în fața marilor zgârâie nori, să stai în avion lângă un cuplu muslman și să îți dai seama că iubirea nu se poate ascunde în spatele unei burqua, să storci tricoul la fiecare îndrăzneală de a ieși din casă și nu în ultimul rând să îți faci loc să pătrunzi pe strada cu mâncare unde chinezi, tailandezi, malezieni te îmbie cu bunătăți de toate felurile. Asta înseamnă să simți Malezia și asta te sfătuim să faci pe durata vizitei tale acolo.

Provocarea

Când mergi într-o excursie fotografică cea mai mare provocare este să împarți timpul între a face fotografii și a vizita alte locuri interesante. Având în vedere faptul că bați câțiva mii de kilometri ca să ajungi într-o țară cu o cultură total diferită de ce cunoaștem noi, europenii, decizia de a face un lucru sau altul poate fi destul de dificilă. Și ai putea spune că nu e atât de greu, poți să iei aparatul cu tine peste tot și să faci de amândouă, și asta ar putea chiar să funcționeze, însă nu mai mult de o săptămână. Eu și Ionuț avem aparate mirorless și echipament în general ușoar, dar dupa două săptămâni de umblat cu rucsacul în spate nu am fi ezitat sa îl lăsăm în urmă în camera de hotel pentru o după masă de relaxare. Daca aparatura foto ajunge să te îngreuneze, vei fi tentat să pleci fără ea, iar asta va face din aparat o nouă piesă de mobilier pe care o cari, din când în când, după tine.

Soluția

Ca să evităm acest fapt regretabil, am decis să setăm niște obiective fotografice pe care dorim să le atingem pe parcursul călătoriei, să ne petrecem diminețile și serile acolo pregătiți să surprindem imagini bune din punct de vedere tehnic și compozițional, iar restul zilei să lăsăm echipamentul acasă luând după noi doar aparatul foto cu un singur obiectiv (fără trepied, filtre, baterii, obiective adiționale etc.) astfel încât să ne facem și plimbarea cât mai plăcută. Cred, sincer, că fotografia e o artă și ca orice altă formă de artă, ca să se poată manifesta, nu trebuie să devină o povară. În momentul în care procesul fotografic se transformă într-o metodă de tortură, fotograful nu mai crează ci lucrează la normă, iar ceea ce produce nu mai e artistic ci doar un alt job.

Kuala Lumpur

Prima noastră oprire a fost Kuala Lumpur, iar aici, obiectivul nostru fotografic a fost unul singur, Petronas Towers. Așadar, am fost acolo la fiecare apus și răsărit încercând să surprindem viziunea noastră asupra turnurilor gemene. Desigur, au fost zile bune și zile rele, însă pot spune că a meritat fiecare incursiune.

Probabil că ți se pare plictisitor, să mergi și să fotografiezi același lucru trei zile la rând, însă noi credem în legătura pe care un fotograf o crează cu locurile pe care le imortalizează. Cu cât ajungi să cunoști mai bine un anume loc, cu cât ai timpul și dorința de a explora, cu atât vei face progrese în ceea ce privește compozitia pe care o folosești. Fiecare loc are secretele lui și, bineînțeles, turnurile gemene nu sunt o excepție.

abordare locatii arhicunoscute - turnuri - petronas - malaezia - rasarit - kuala - lumpur -nori - exploring - malaezia

Detalii si culoare Petronas Towers

Ca să poți cuprinde turnurile de 88 de etaje într-un plan în care aparatul este paralel cu solul (voiam neapărat o astfel de fotografie) ai nevoie de un obiectiv foarte wide. Oricât de mult am încercat să găsim o astfel de perspectivă, obiectivul nostru cel mai wide, adica 16 mm (in format full frame) nu a fost suficient, în condițiile în care nu am avut niciun avantaj de înălțime în fața clădirii.

Desigur există și o altă posibilitate, însă necesita compromisuri pe care noi am decis să nu le facem. În Kuala Lumpur există un bar, Skybar se numește, de unde poți avea cea mai bună perspectivă asupra turnurilor. Neajunsul pentru noi, fotografii, este, că fiind un bar, accesul cu trepiedul este interzis. Momentele noastre preferate ale zilei sunt apusul și răsăritul, momente în care lumina este precară și, ca sa te poți descurca să faci o fotografie fără trepied, ar trebui să introduci zgomot în imagine, mărind ISO. Acest lucru nu ne încântă în general, așa că am decis să ne încercăm norocul de jur împrejurul turnurilor. Cu siguranță Skybar-ul este o opțiune pentru cei ce nu au un wide angle la ei, așa că nu ezitați să îl încercați.

obiective fotografice Malaezia partea 1 Grandoare Petronas Towers kuala lumpur apus

Apus turnurile Petronas, Malaezia

Aceasta nu a fost singura provocare. O problemă și mai mare pe care o veți întâlni în toate țările călduroase și umede este aceea de a fi în imposibilitatea de a surprinde o imagine din cauza faptului că obiectivul e aburit. Am pățit acest lucru în general dimineața, pentru că ieșeam din hotel, de la aer condiționat, în umiditate și căldură și îi trebuia obiectivului între 15 și 20 de minute să se dezaburească. Desigur, dacă ai ajuns la locul cu pricina cu 5 minute înainte de răsărit poți șterge obiectivul cu o cârpă special concepută pentru asta, însă, de cele mai multe ori, rămâne pătat și poate să îți strice imaginea.

Înainte de a încheia articolul aș vrea să te sfătuiesc să urmezi niște pași după ce te-ai decis asupra unui obiectiv pe care dorești să îl fotografiezi:

#1 Să îți faci cât mai bine lecțiile de acasă. Asta înseamnă să afli cât mai multe despre locul respectiv chiar înainte să ajungi acolo. Să verifici:

-unde apune și răsare soarele, pentru acest lucru există o aplicație Photographer Ephemeris menită să îţi facă viaţa mai uşoară. Știind din timp care e cea mai buna poziție pe care o poți aborda dimineața sau seara, te ajută să ştii exact punctul de staţie și să mergi direct acolo.

-la ce ora sunt apusul și răsăritul, orelele sunt afișate pe orice program meteo, noi folosim de obicei Meteo Blue;

-la ce oră încep să funcționeze mijloacele de transport în comun și să verifici alte metode de transport în cazul în care acestea nu funcţionează;

-pe google maps folosește opțiunea de street view ca să ai o idee despre cum arată locul;

-să te uiți la fotografiile ce au fost făcute acolo, asta poate fi o metrodă foarte bună de a te inspira și NU DE A COPIA;

#2 Să fii la locul cu cioata cu jumatate de ora înainte de apus sau răsărit, ca să poți alege locul ce îți îndeplinește viziunea, altfel va trebui să te mulțumești cu ce a mai rămas;

#3 Să te bucuri de experiență indiferent de rezultatul final, bună, rea cu siguranță vei avea multe de învățat.

Am scris acest articol ca să te ajute să planifici o călătorie, oriunde ar fi ea. Ca să vezi unde au fost făcute fotografiile din articol pur și simplu dă click pe fotografie și vei vedea locația în google maps. De asemnea, am pus peste tot link-uri utile. Sperăm să fie de ajutor!

Săptămâna viitoare te așteptăm cu partea a doua, urmarește-ne în continuare.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply