Back to Top
fotografiaza - fericit - fotograf - petronas - turnuri - malaezia - pregatit

Fă poze, la final vei fi mai fericit!

Am frunzărit recent un studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology, care m-a binedispus suficient încât să scriu un scurt articol, pe care îl dedic în special celor ce merg în vacanţe cu familia sau cu persoane care nu închină timp şi spaţiu pentru fotografie.

În acest studiu, sunt relatate 9 experimente, atât în laborator cât şi pe teren, implicând 2000 de participanţi, având ca scop determinarea efectului pe care îl are fotografia asupra plăcerii rezultată în urmă unei activităţi.

În fiecare experiment, participanţii au fost supuşi unei activităţi (ex: un tur cu autobuzului sau o masă într-un restaurant), fiind instruiţi să facă sau să nu facă poze în timpul activităţii. La final, în urmă completării unui chestionar, s-a determinat că cei care au făcut fotografii, nu numai că au fost mai implicaţi în activitatea respectivă, dar nivelul de delectare a fost mai ridicat.

În timp ce marea majoritate a persoanelor consideră că fotografia distrage de la experienţă şi o face mai puţin plăcută, participanţii acestui studiu au arătat contrariul, fiind mai captivaţi de activitatea la care au luat parte.

fotografiaza - fericit - sera - padure- umed - singapore

Fotografiază, la final vei fi mai fericit!


În aceasta vară am vizitat cele mai mari sere cu climă controlată din lume și, deși nu am fost acolo pentru fotografie ci doar în scop turistic, am fost cu adevărat impresionați de efortul depus de oameni pentru a menține un asemenea climat. Bineînțeles că am scos aparatul și am făcut fotografii la tot ce ni s-a parut interesant, și cu cât cauți să obții fotografii inedite cu atât vezi și observi detalii pe lângă care, altfel, ai fi trecut cu ușurință. Cu siguranță fotografia te face să fii mai atent la ce se întâmplă în jurul tău și asta te face nu doar un mai bun observator, dar completează experiența ta într-un mod plăcut.


“Un factor important care afectează plăcerea este nivelul de angajare în experienţă” scrie autorul studiului. Fotografierea, are ca efect natural o implicare mai bună și mai activă în experienţă. Spre exemplu, persoanele care au fost instruite să viziteze un muzeu şi să facă fotografii, au petrecut mai mult timp examinând artefactele expuse comparat cu cei care doar au observat aceleaşi exponate.

Există totuşi câteva condiţii care fac ca fotografia să facă experienţă mai plăcută, şi anume, nivelul de implicare al individului în acea experienţă. Într-unul dintre experimente, participanţii au fost puşi fie să participe la un proiect de arte şi meserii, fie să observe unul. Celor care au participat activ în proiect, nu le-a fost fost afectat nivelul de implicare dacă au făcut fotografii, pe când cei care au observat şi fotografiat au fost mult mai delectaţi comparat cu cei care doar au observat.

O altă situaţie în care fotografierea nu aduce beneficii, este atunci când camera distrage din cauza greutăţii sau dificultăţii de folosire. De asemenea, experienţele negative, precum un leu care atacă un bivol de apă, sunt mai greu de suportat dacă trebuie fotografiate.

Cercetătorii au descoperit că acest efect nu este limitat doar la acţiunea de a face o fotografie cu un aparat foto. Participanţii în experiment au raportat niveluri ridicate de satisfacatie şi dacă au făcut “imagini mintale” când aprticipau la diverse activităţi. Aparatele care înregistrează momente fără implicarea explicită şi necondiţionată a participantului nu au acelaşi efect ca în cazul contrar.

Aşadar, nu uita să menţionezi acest studiu, soţiei, prietenilor sau celor care “te aleargă” atunci când te opreşti să fotografiezi ceva ce ţi-a atras atenţia, fie într-un muzeu, pe stradă, în parc, etc. La final, cel care va fi mai fericit, e cel ce face fotografii şi se implică activ în acea activitate.

Sper că ţi-am adus şi ţie un zâmbet pe buze cu acest studiu nu neapărat foarte util, dar bun ca argument.

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply