Back to Top
greutatea - echipamentului - fotografic - fotograf - ionut - echipament - fotografic - fotografie - peisaj - creartphoto

“Cântăreşti” când investeşti în aparatură fotografică?

Am citit de curând un articol pe petapixel referitor la efectul pe care îl are o camera asupra actului fotografic. Iniţial nu i-am acordat o atenţie prea mare, pentru că am trăit cu impresia că se va rezumă la reclamă mascată pentru un brand sau altul, dar citindu-l am realizat că există un sâmbure de adevăr în ceea ce relatează autorul.

Cu toate că nu mă regăsesc în totalitate în acel articol, şi anume nu cred că o camera de peste 7.000 de euro te va face să te simţi diferit de una de 2.000 de euro, aş vrea să elaborez pe seama aceste idei.

Aşa cum am mai scris în trecut, mi-am început călătoria în fotografie, că orice alt amator, cu un DSL-R. Căruia i-am ataşat 3 obiective, 24-70 f/2.8, 70-200 f/2.8 şi un 50mm f/1.8. Obiectivele aveau acoperire full-frame, deşi body-ul avea un senzor APS-C. Am adăugat rucsacului un blitz (pe care nu l-am folosit decât de 2 ori), un grip şi o baterie suplimentară. Ceva mărunţişuri, carduri suplimentare, carpe, lenspen, etc, toate pentru a-mi servi cât mai bine scopului de a realiza imagini grozave. Deşi aparatul se preta la mai mult decât înţelegeam eu la acel moment despre fotografie, încet dar sigur, am renunţat în a-l mai cară după mine în diversele locuri în care mergeam. Am folosit intenţionat verbul “căra”, aşa simţeam acel rucsac de fiecare dată când îl ridicăm, ca pe o piatră de moară, o povara, o obligaţie faţă de investistitia financiară pe care o făcusem.

Comparând momentele actuale, în care folosesc un mirror-less şi obiective mult mai uşoare, cu zilele acelea din trecut, realizez cu surprindere câtă diferenţa poate genera un aparat în manifestarea interesului faţă de fotografie.

Nu pretind că toată lumea va vedea aceleaşi diferenţe, sau le va percepe ca beneficii pentru un sistem faţă de altul, dar pentru mine, ca fotograf entuziast, toate acestea au făcut diferenţa.

greutatea echipamentului fotografic conteaza? aparat mirorless, usorGreutatea, aspect obiectiv în favorizarea unui aparat faţă de altul, este esenţială pentru mine.

Cu cât mai uşor ansambul pe care îl car în spate cu atât sunt mai înclinat să iau aparatul cu mine indiferent de locaţia în care mă aflu. Că fotograf de peisaj, am întotdeauna în rucsac, pe lângă aparat şi 2-3 obiective fixe, o suită de filtre neutre, graduale şi de polarizare, 2-3 baterii de rezervă (de dată această fără grip), telecomanda, lanternă frontală, baterii de rezervă pentru lanternă frontală, ceva haine dacă ştiu că vremea va fi schimbătoare şi nu în ultimul rând, un trepied. Deşi poate părea că rucsacul este mai greu decât ce am descris mai sus, în cazul DSL-R, ei bine, nu, nu este! Şi asta contează, mai ales când ai de mers câţiva km buni până la locul în care vrei să fotografiezi. Portabilitatea este esenţială mai ales în acest caz.

Mai puţin obiective sunt aspectele precum felul în care o camera se aşează în mâna, numărul de controale manuale disponibile, calitatea imaginii, felul în care arată, etc. Toate aceste detalii ţin de utilizator şi de preferinţele sale, şi oricât de mult aş încerca să scriu că unul [aparat] îl învinge pe celălalt, subiectivitatea şi experienţele proprii te pot face sceptic la orice aş avea de zis.

De aceea, voi încheia aici, concluzionând că pentru mine, greutatea este un aspect esenţial pentru o camera foto şi tot ce este asociat cu ea. Mă pot adapta la orice alte neajunsuri, pot trece peste erori evidente de design, atât timp cât condiţia mea numărul unu este îndeplinită.

Care este aspectul cel mai important pentru tine atunci când cumperi o camera? De ce ai alege un sistem în detrimentul altuia?

Răspunde-ţi sincer acestor întrebări şi o mare parte din problema este rezolvată.

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply