Back to Top
Tarm - Hamnøy - Loften - Norvegia - apa - munti - fotografie peisaj - farnorth - fii moderat in post-procesare

Sfatul fotografic #3 – FII MODERAT ÎN POST-PROCESARE

Se spune că greșeala este mama învățăturii, dar acestă afirmație este aplicabilă doar atunci când realizezi că ai greșit. Deși post-procesarea imaginilor este un proces ce ține de imaginația și viziunea fiecăruia dintre noi, de foarte multe ori greșim prin supraeditarea fotografiilor, ce nu au nevoie decât de câteva modificări fine pentru a le pune în valoare.

Pentru că post-procesarea greșită poate lua direcții diferite în funcție de stilul fiecăruia dintre noi, o să prezint mai jos câteva exemple de imagini supra editate, preluate de pe Flickr, alături opinia mea cu privire la greșeala făcută de fotograf. Imaginile următoare nu îmi aparțin, dar asta nu înseamnă că nu m-am făcut vinovat de aceleași greșeli în trecut… de nenumărate ori… chiar de prea multe ori.

1. Prea multă claritate

Los rayos del sol

Deși greu de observat la prima vedere, această imagine suferă de prea multă claritate (și poate prea mult sharpness), producând ochiului o senzație de durere, de haos cauzat de contrastul excesiv în tonurile medii. Un apus cu soare care se întrezărește printre nori e mai potrivit cu o editare moale, cu claritate negativă cu efect de vis.

2. Prea multă saturație

Mediterráneo

Nu știu de unde să încep a comenta această imagine… Cel mai mult mă deranjează saturația excesivă a culorilor, care nu face altceva decât să distragă de la subiect. Ochiul meu nu poate fugi în altă zonă a fotografiei pentru că este instant atras de roșul excesiv din norii de pe cer.

3. Prea mult sharpness

Amanecer

Sharpness-ul este o unealtă pe care o poți ușor suprafolosi. Funționează mărind contrastul dintre închis și deschis, preponderent la marginile obiectelor. Folosit necorespunzător (în exces), crează aure în jurul marginilor oricărui obiect bine definit. Acesta este cazul imaginii de mai sus. Pentru o mai bună vizionare a acestui aspect, urmează linkul si marește imaginea.

4. Prea mult orice…

Cu toate că pot prezenta câte o imagine pentru orice e prea mult, cred că ai prins ideea… Fii ponderat în post-procesare, o imagine dusă la extrem, este o imagine slabă, care nu atrage prin compoziție, moment sau mesaj.

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply