Back to Top
printeaza-imagini - creartphoto - tiparire - listare - fotografie peisaj - calatorie

Sfatul fotografic #10 – Printează, imprimă, listează

Într-o eră în care fotografia digitală a luat o asemenea amploare, poate părea bizar să creezi un portofoliu pe hârtie sau chiar să printezi pentru propria ta satisfacție personală. Din păcate ni s-a șters din memorie plăcerea de a ține o imagine în mână și de a simți că e a ta. Nu ne mai bucurăm de clipele în care mergeam la bunici și scoteau cu mândrie și mâni tremurânde imagini îngălbenite de trecerea vremii tocmai de la nunta lor. Nu ne dăm seama că ce uităm de fapt este să ne amintim.

Suntem atât de acaparați de viața noastră digitală încât uităm să ne întoarcem la origini și luăm fotografia drept o simplă apăsare a unui buton, apăsare ce se poate face de o suta, o mie, un milion de ori și pentru că apăsarea nu costă nimic, mintea încetează să mai gândească. Dintr-o mie de cadre, unul trebuie să fie reușit?! Sau poate nu, pentru că nu ajungem niciodată la adevăratul nostru potențial.

Dacă, în schimb, ținem imaginea în mână, ne uităm la ea și încercăm să înțelegem dedesubturile ei, investim mai mult în fotografie și facem eforturi ca următoarea imagine să fie și mai bună. Satisfacția de a vedea imaginea printată finalizează procesul fotografic și ne aduce o împlinire ce nu o vom putea obține niciodată prin like-uri sau prin canalele sociale, mulțumire care este a noastră, ne aparține în totalitate și ne ajută să evoluăm.

Am cumpărat acum ceva vreme o imprimantă Epson P800 pentru că am constatat de-a lungul vremii că o imagine tipărită te ajută să îți autocritici munca mult mai realist. Mai mult decât atât, ne place să răsfoim hârtiile împreună și să ne dăm seama cât am evoluat de la un an la altul. Când s-a stricat imprimanta acum câteva săptămâni am conștientizat cât de mult ne legasem de experiența în sine: a fotografia, a prelucra imaginile și în cele din urmă a ține în mână hârtia cu ce ai realizat.

Dacă ți se pare puerilă tipărirea unei imagini citește un pic despre tehnicile care se folosesc în cazul fotografiilor pe film. Ore întregi de muncă, pe care acum tehnologia ni le-a adus la degetul cel mic, îl leagă pe fotograf atât de mult de munca lui încât este imposibil să nu analizezi, să nu meditezi, să nu te gândești la ce ai produs.

Așa că printează, printează, printează oricare ar fi scopul tău final. Că te ajută să evoluezi, să analizezi sau doar să îți amintești de momentele pe care le-ai capturat, e cu siguranță o șansă în plus în a-ți definitiva munca. Și te încurajăm să faci mai mult decât atât, înrămează-le pe cele mai bune și pune-le pe perete, satisfacția pe care o vei avea va fi fost de nedescris.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply