Back to Top
Pod - Lumina Diminetii - Balcic - camera foto conteaza - Bulgaria - fotografie peisaj - Sony A7II - CreArtPhoto

De ce camera nu contează! Sau…

Dacă ești cât de cât interesat de fotografie, ai auzit cu siguranță, de nenumărate ori, alți fotografi susținând că echipamentul nu contează, că aparatul sau obiectivul nu sunt principalele atuuri ale lor sau ale tale, ci că a avea imagini reușite se rezumă la fotograf, la viziunea, inspirația și creativitatea lui. În mare parte este adevărat, în special pentru fotograful care este la începutul drumului, pentru amatorul care vrea sa devină entuziast sau pentru cei ce vor ceva mai mult decât ce le oferă telefonul mobil.

La început

Nu există nici un motiv bine intemeiat pentru a învesti în echipament scump atunci când încă înveți fotografia, tacticile și tehnicile ei. Nu echipamentul te va limita de la imagini grozave, ci capacitatea ta de a explora la maxim capabilitățile camerei pe care o folosești. Încă explorezi camera, expunerea, abordări în diferite scenarii de iluminare, profunzimea de câmp, mișcarea, aspecte pe care le poți analiza folosind orice cameră, de la un point and shoot până la un DSLR/mirrorless entry level sau ceva mai avansat. Poți învăța bazele indiferent de aparat, important este să vrei să o faci și să te dedici cât de mult poți fotografiei.

Dacă te găsești în situația de mai sus, uită de aparatură și concentrează-te pe dezvoltarea simțului fotografic.

Și totuși…

există situații în care echipamentul contează, și când spun contează, cred cu tărie că poate face diferența dintre un snapshot și o imagine cel puțin decentă. Cu cât vei fotografia mai mult și vei depăși zona de învățare, cu atât vei observa că înclini spre o anumită arie a acestei arte, fie ea peisaj, strada, portret, macro, natură, animale etc. Când începi să te specializezi, echipamentul devine din ce în ce mai important. E puțin probabil să te plimbi prin pădure, încercând să fotografiezi căprioare cu un obiectiv de chit, sau să capturezi pistilul unui trandafir fără un obiectiv macro, sau de ce nu, să încerci imortalizarea unei perspective largi fără un obiectiv super angular. Aceste conjuncturi au nevoie de echipament dedicat.

Un alt moment pe care îl consider relevant pentru a susține că echipamentul contează este atunci când atingi un anumit nivel de cunoaștere, expertiză, pricepere. Există o clipă în care orice artist realizează că sculele performante fac o oarecare diferență în exprimarea artei lor. Nu pentru că nu ar putea realiza ceva bun fără unelte trăsnet, ci pentru că acele unelte îi ușurează procesul de conturare a viziunii sale.

În concluzie, dacă ești la început de drum, nu-ți bate capul cu aparate și obiective. Dar dacă simți că nu poți obține ce iți propui de la echipamentul tău, atunci e momentul să investești în ceva mai bun sau în ceva care te va ajuta să îți imortalizezi viziunea.

Deși mereu am crezut că sunt tehnic, fotografia a scos la iveală partea mea artistică. Scriu despre ambele, aparatură și creativitate, sperând să inspir și pe alții la fel cum fotografia mă inspiră continuu pe mine.

Leave a reply