Back to Top
cascada - balea - transfagarasan - romania - fotografie peisaj - sfat fotografic nu fi snob - fotografiaza cascade cand e innorat

Sfatul fotografic #1 – NU FI SNOB

Pentru că fotografia este un proces de revelare continuă, am decis să împărtășim cu tine câteva idei care te vor ajuta să evoluezi. Așa că te așteptăm în fiecare săptămână pe blogul nostru cu o nouă povață. Prima și una dintre cele mai importante este să:

NU FI SNOB

Dacă ești fotograf amator sau profesionist, o dată ce ai făcut din fotografie o pasiune, ești cu siguranță prezent și pe canalele de socializare de profil. Și ce vedem de cele mai multe ori pe Flickr sau 500px? Fotografii care îți atrag privirea prin culori vibrante și care au mii de ‘like-uri’ și comentarii. Ca orice artist care își dorește ca opera lui să fie accesibilă cât mai multor oameni, să nu crezi că dacă vei fi afară cu aparatul în mână la apus și răsărit, dacă vei face sacrificii pentru o excursie costisitoare în Islanda, unde – mai nou – toată lumea merge să fotografieze, sau dacă îți vei cumpăra un aparat de ultimă generație îți vei fi îndeplinit scopul.

Mitul #1 – Vrei fotografii reușite? Fotografiază numai la apus și răsărit

Știm cu toții că cea mai frumoasă lumină, indiferent de genul fotografic – natură, portret, peisaj, este ora magică. Drept urmare, suntem tentați să credem că fotografiile reușite pot fi făcute doar în acest interval orar, iar în restul zilei nu ne sinchisim să scoatem aparatul din geantă. Desigur, nimeni nu neagă calitatea luminii în timpul orei magice, când soarele este jos pe cer și emană o lumină delicată și difuză.

Asta nu înseamnă că nu există momente și subiecte fotogenice ce pot fi surprinse în miez de zi sau când cerul este înnorat. Nu te crampona de ora magică pentru a ieși la fotografiat. NU UITA! Practica bate talentul, cu cât vei testa mai mult diversele momente ale zilei, cu atât vei înțelege mai bine lumina și vei ști când să te întorci pentru imaginea pe care ți-ai dorit-o.

Spre exemplu cascadele, râurile, pădurile, copacii, etc. merg fotografiate foarte bine pe cer acoperit, iar în timpul zilei dacă ai văzut o compoziție care e pe placul tău poți încerca un efect de tip ‘sunburst’ pentru o imagine mai interesantă sau să creezi un model din umbre.

cascada - balea - transfagarasan - romania - fotografie peisaj - sfatul fotografic #1 - nu fi snob - fotografiaza cascade cand e innorat

Cascada Baleadacă am fi fotografiat cascada în lumina soarelui nu ar fi fost luminată uniform, așadar cerul acoperit ne-a oferit portița perfectă pentru obținerea fotografiei pe care ne-o doream

Mitul #2 – Nu faci fotografii reușite pentru că nu ești în locul potrivit

Trăim cu impresia că dacă vom merge în locuri recunoscute pentru fotografie precum Islanda, ne vom întoarce cu imagini bune. În caz că nu se întâmplă asta, dăm vina pe locul nepotrivit sau subiectul necorespunzător pentru imaginea pe care ne-o dorim. Ei bine, nu e deloc așa. Anul acesta am fost în Norvegia într-o astfel de călătorie, în căutarea ‘acelor imagini’ pe care le vedem mereu pe canalele de socializare, ca să realizăm că suntem mai mulțumiți de imaginile care reflectă vocea și viziunea noastră personală, decât de cadrele reprezentative pentru Lofoten (nu că nu le-am fi fotografiat și pe acelea) – pentru mai multe informații citește și “Inspirație sau reproducere? Cum abordezi locațiile arhi fotografiate“.

Este greu să faci fotografii bune și când ai câte un subiect la fiecare pas.

Să simplifici informația vizuală care e în fața ta și să o transpui într-o imagine care are o continuitate compozițională și artistică, ce spune o poveste necesită viziune și creativitate. Pentru a putea ajunge la o astfel de măiestrie, trebuie să îți antrenezi ochiul cât mai mult, să îți cunoști foarte bine echipamentul și să știi ce vrei să obții de la imaginea finală.

fotografie peisaj - Sinaia- Stana regala - Romania - sfatul fotografic #1 - nu fi snob

Plimbarea de dimineață –  am făcut această imagine în timp ce ne îndreptam spre Stâna Regală de la Sinaia, aproape de miezul zilei. Poți găsi imagini interesante oriunde, chiar și în urma unei simple plimbări.

Mitul #3 – Echipamentul fotografic face totul

Mare parte din conținutul pe care îl găsim online despre fotografie, se referă la echipament. Probabil că asta ne determină să credem că ce purtăm după noi în rucsac cântărește mai mult decât cunoștințele, creativitatea și unicitatea noastră. Bineînțeles, nu putem nega superioritatea unui aparat/obiectiv în ceea ce privește calitatea imaginii finale, însă, de cele mai multe ori, ce diferențiază un fotograf bun de unul mediocru nu e niciodată calitatea imaginii. Sunt multe alte atribute ce sunt considerate superioare: subiectul, povestea, compoziția, originalitatea cadrului.

fotografie android - Brasov - Romania - Pădure - Sunburst - Brasov - Romania - Pădure - sfatul fotografic #1 - nu fi snob

Raze de soare – imaginea este făcută cu un telefon în mijlocul zilei, într-o simplă plimbare cu motocicleta la Brașov. Nu te impacienta dacă nu ai aparatul la tine și folosește-te de ce îți e la îndemână

Așadar, nu fi SNOB!

#1 Dacă nu ai reușit să te trezești pentru răsărit mergi și cercetează locul în timpul zilei, subiectul tău ar putea arăta mai dramatic sub un cer acoperit;

#2 Imagini reușite pot fi făcute oriunde, că e în parcul din spatele blocului sau Norvegia, peste tot sunt subiecte ce așteaptă să fie fotografiate și povești ce merită spuse;

#3 Nu lăsa echipamenutul fotografic să te țină pe loc. Nu ai aparatul la tine? O imagine puternică poate fi imortalizată la fel de bine și cu telefonul mobil. Nu uita, compoziția și vocea ta sunt unice, echipamentul te ajută doar să le pui în practică.

Sperăm să îți fi fost utile aceste rânduri, săptămâna viitoare te așteptăm cu un nou sfat cu și despre fotografie.

Citește și “5 sfaturi pentru a-ți îmbunătăți fotografia de peisaj“.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply