Back to Top
Pod - Balcic - Bulgaria - Apus - mare - fotografie peisaj - Sony A7R2 - CreArtPhoto - fotografiaza in afara barierelor

Fotografiază în afara barierelor

YouTube-ul a devenit o adevărată inspirație pentru toți iubitorii fotografiei și chiar dacă nu tot conținutul gratuit pe care îl găsești pe canal e constructiv sau folositor, experiențele celor ce postează pot genera idei noi. Dacă filtrăm un pic conținutul putem găsi canale interesante din punct de vedere educativ și care te îndeamnă să experimentezi. Unul dintre acestea este cel al lui Mike Browne. Modul lui de a ajuta comunitatea fotografică este prin niște lecții ce, de cele mai multe ori, ne încurajează să încercăm unghiuri noi, lungimi focale diferite și o viziune nouă față de imaginea clasică. El susține că dacă te-a atras ceva către un anume loc sau subiect, cu siguranță e ceva acolo ce merită fotografiat. Dacă reușim să obținem imaginea pe care ne-o dorim depinde doar de noi și de disponibilitatea noastră de a găsi și încerca lucruri noi.

Rasarit - Castel Peles - Romania - fotografie peisaj - creartphoto - vara - roz - munti

Dimineata roz

De multe ori, vedem o scenă ce ni se pare interesantă, punem aparatul la ochi și nu reușim să vizualizăm ce ne atrăsese în prealabil acolo. Așa că băgăm aparatul înapoi în geantă și ne vedem în continuare de drum. Acum imaginează-ți un scenariu în care am “lucra” într-adevăr scena până când am găsi ce căutam de fapt. Am schimba lungimea focala, profunzimea de câmp, distanța față de subiect, am încerca să ne poziționăm diferit, am găsi un prin plan care să conducă ochii acolo unde ne dorim până am crea acel balans ideal al imaginii.

Și, așa e, sună greu, pentru ca este vorba de muncă, răbdare și perseverența. Niciun mare fotograf nu a scos într-o zi aparatul din buzunar, a apăsat pe buton și a creat imaginea perfectă.

Totuși, vedem peste tot aceste reguli pe care trebuie să le urmăm cu sfințenie pentru o imagine reușită. Regula treimilor, regula liniilor care conduc, poziționarea subiectului în afara centrului imaginii și multe alte asemenea. Și deși e folositor să le știi, de multe ori e mai folositor să le uiți. De ce? Pentru că induc spre acea cutie din care nu poți să mai ieși, în care subiectul e mereu pe una dintre treimi, liniile din imagine trebuie să ducă mereu undeva și tot ce e în afara acestor bariere e gresit.

Pod - Balcic - Bulgaria - Apus - mare - fotografie peisaj - Sony A7R2 - CreArtPhoto

Liniste

De aceea urmăresc cu interes canalul lui Mike Browne, deși fotografia practicată de el nu este nicidecum apropiată de ceea ce fotografiez în mod obișnuit, dar lecțiile pe care le predă te îndeamnă să experimentezi, să privești subiectul cu alți ochi, să încerci lucruri noi și mai ales să exersezi oriunde și cu orice, să privești lucrurile în fara barierelor și regulilor pe care le găsești în toate cărțile și manualele de fotografie.

Având în vedere faptul că acum costul de stocare a imaginilor este aproape egal cu zero, posibilitățile de a experimenta sunt enorme și nu ne împiedică nimeni, în afară de noi înșine, să avem răbdare și să exersăm. Și dacă vocea ta interioară spune că nu e nimic acolo, că ți s-a părut, îndrăznește să o contrazici, și vei descoperi, poate, calea cunoașterii.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply