Back to Top
Copac - Kilan - Lofoten - Norvegia - pasiune - arta - fotografie - creartphoto

Sfatul fotografic #6 – Păstrează flacăra pasiunii vie

Suntem absorbiți de modul de viață consumist, în care trebuie să câștigi mult, și mai mult, și tot mai mult, încât uităm să ne uităm la stele, să privim spre cer, să ne îndreptăm ochii pe geam la apus și ne mulțumim în a ne petrece viața printre blocuri. Ne ambiționăm să ne înconjurăm de lucruri, să avem doctrine, să ne prefacem că suntem, să sperăm că vom ajunge, fără să ne oprim să ne întrebăm, chiar și pentru o clipă, pentru ce trăim.

Uităm să ne bucurăm de timpul liber, de compania celor din jur, de pasiunile noastre pentru că gândurile și mintea sunt în altă parte: la a face, la a ajunge, la a fi. Și așa trec zile și nopți, trec luni și ani și ajungem la o vârstă la care începem să numărăm invers și atunci vine și întrebarea: pentru ce am trăit și ce am realizat? Și faci o listă mintală pe care începi, ușor, ușor, să o bifezi, iar tot ce ai de spus este am cumpărat, am avansat, am câștigat, însă, dacă te rog să scurtezi lista și să bifezi experiențele, aceasta se reduce semnificativ.


Trebuie să faci un adevărat efort de memorie să îți amintești ultimul moment de bucurie imensă pe care l-ai avut, ultima dată în care ai râs fără încetare și ultima dată când ai făcut ceva cu așa o pasiune încât timpul a trecut fără să îți dai seama.


Asta dacă nu ai lângă tine pe cineva care să îți amintească atunci când este cazul: “vezi că nu mai pari atât de interesată de fotografie”. Și atunci parcă se aprinde un bec care trage un sistem de alarmă și te trezește parcă din visul prost în care te-ai afundat fără să vrei. Așa că dacă nu ai un om care să te trezească la viață din când în când, citește în continuare articolele noastre.

Astăzi am decis să fiu eu cea ce încearcă să vă insufle să păstrați vie flacăra pasiunii, oricare ar fi ea, pentru că, credeți-mă, în cele din urmă veți regreta. Așadar am câteva întrebări simple:

#1 când ai pus ultima dată mâna pe aparatul de fotografiat?

#2 ce faci, de obicei, când nu ești la birou?

#3 când te-ai uitat ultima dată prin catalogul tău de imagini ca să descoperi o fotografie valoroasa ce stătea acolo de luni bune?

#4 la ce te gândești în drum spre casă și cu ce îți ocupi timpul dintre task-uri?

Dacă nici nu mai ții minte ultima dată când ai luat aparatul cu tine pentru că e un pic incomod de cărat peste tot, dacă atunci când mergi pe stradă nu te atrage nimic vizual pentru că te gândești la cu totul altceva, dacă al tău catalog foto a prins praf electronic și dacă în puținul de timp pe care îl ai liber te uiți la bârfele de pe facebook în loc să te inspiri de la alți artiști atunci înseamnă că ești cu un picior deja în groapă.

Copac - Kilan - Lofoten - Norvegia - pasiune - arta - fotografie - creartphoto

Singuratic

Așadar, am câteva sfaturi simple pentru tine, sfaturi ce te vor ajuta să menții flacăra fotografiei vie.

#1 Amintește-ți ce îți place să faci

Încearcă să îți amintești ce anume te-a făcut să investești timp în fotografie încă de la început, înceacă să vizualizezi efortul pe care l-ai depus și satisfacțiile pe care le ai de fiecare dată când faci o nouă imagine. Amintindu-ți ce poți face, te va încuraja să nu renunți și să investești mai mult timp în a te perfecționa.

#2 Luptă pentru arta pe care o creezi

Dacă nu esti fotograf profestionist, cu siguranță ai un job, mai mult sau mai puțin creativ, care îți dă sau nu șansa de a evolua personal și profesional, însă ce decidem să facem cu timpul nostru liber este în întregime decizia noastră. Putem opta să îl petrecem lenevind pe canapea în fața televizorului sau creând lucruri ce ne incită imaginația, ce ne ajută să aflăm lucruri noi despre înșine și despre ceilalți. Nu te lăsa prins în mrejele lipsei de interes și nu te lăsa influențat de cei ce spun că munca ta nu e suficient de bună, fiecare dintre noi are ceva unic de creat. Ești diferit, luptă pentru arta ta.

#3 Gândește-te ce vrei de fapt

Fii sincer cu tine și încearcă să te gândești cât de importantă e fotografia pentru tine. Poate a fost un mod vremelnic de a petrece timpul liber și acum crezi că merită să te orientezi spre altceva. Pasiunea trebuie întreținută atâta vreme cât este ceva ce ne atrage, ne etuziasmează, ne face să ne dorim să evoluăm, să aspirăm la mai mult.  Dacă aceste atribute lipsesc, e mai bine să ne găsim o altă pasiune, ce ne face fericiți. Gândește-te ce vrei de fapt și acționează în consecință.

Sper că acest articol te-a făcut să pui din nou mâna pe aparat, să te uiți prin portofoliul de fotografii pe care îl ai deja și să te încurajeze să continui să încerci.  Haide să experimentăm împreună arta fotografiei.

După mii de fotografii ratate și sute de momente minunate petrecute cu aparatul în mână, m-am hotărât să pun pe hârtie tot ce am învățat. O călătorie perpetuă în lumea fotografiei.

Leave a reply